Mięso pieczone w piekarniku jest najczęściej wybieraną opcją obiadową na święta. Dlaczego wybraliśmy pieczonego indyka? Po pierwsze mięso z indyka jest zdrowsze od np. kurczaka, co więcej nie wszyscy lubią tłuste golonki, karkówkę czy wielkanocne kiełbasy. Indyk jest więc uniwersalnym wyborem, na który warto postawić. Jak zrobić wyśmienite udka pieczone z indyka na Wielkanoc? Sekret tkwi w doborze odpowiednich przypraw i sposobie pieczenia.
W tym przepisie pierwsze skrzypce grają przede wszystkim przyprawy. Dodatkowo mięso pieczone w rękawie zawsze wychodzi soczyste. Przedstawiamy listę składników:
Przyprawy:
Znamy już listę produktów, czas na przygotowanie. Oto prosta receptura jak w kilku krokach zrobić pysznego pieczonego indyka na Wielkanoc:
Idealnie sprawdzą się wszystkie kasze i ryż lub ziemniaki. Ciekawym i bardzo wygodnym rozwiązaniem będzie też bagietka ziołowa, którą wystarczy na kilka minut wstawić do nagrzanego piekarnika. A co w formie sałatki? Idealna będzie sałatka grecka na bazie nowalijek, ale sprawdzi się też klasyczna sałatka coleslaw. To czego należy unikać to sałatka z dodatkiem mięsa lub ryby taka jak cesar lub sałatka z dodatkiem tuńczyka. Nie trzeba jednak stawiać na oryginalne pomysły pomidory pokrojone w ćwiartki i skropione oliwą z dodatkiem ziół także sprawdzą się znakomicie. Dzieci do obiadu często proszą też o kiszonego ogórka.
Zobacz też: Żurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie zupy? Którą z nich wybrać na Wielkanoc? Podpowiadamy