Mięso pieczone na Wielkanoc - indyk w rękawie. Nie obejdzie się bez odpowiednich przypraw

Mięso pieczone w soczystej odsłonie to doskonała propozycja na święta. Dlaczego warto postawić na indyka i jak przygotować mięso pieczone w piekarniku? Odpowiedzi na powyższe pytania prezentujemy poniżej.
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem - przepis

Mięso pieczone w piekarniku - dlaczego indyk? 

Mięso pieczone w piekarniku jest najczęściej wybieraną opcją obiadową na święta. Dlaczego wybraliśmy pieczonego indyka? Po pierwsze mięso z indyka jest zdrowsze od np. kurczaka, co więcej nie wszyscy lubią tłuste golonki, karkówkę czy wielkanocne kiełbasy. Indyk jest więc uniwersalnym wyborem, na który warto postawić. Jak zrobić wyśmienite udka pieczone z indyka na Wielkanoc? Sekret tkwi w doborze odpowiednich przypraw i sposobie pieczenia.

Mięso pieczone w rękawie - lista składników 

W tym przepisie pierwsze skrzypce grają przede wszystkim przyprawy. Dodatkowo mięso pieczone w rękawie zawsze wychodzi soczyste. Przedstawiamy listę składników:

  • mięso z indyka (udko) - ok. 1 kg,  
  • sos sojowy - 1 łyżka stołowa, 
  • woda - 50 ml,   
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka stołowa, 
  • odrobina soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek ok. 1 łyżka, 
  • 1 mała cebula,
  • czosnek przeciśnięty przez praskę.

Przyprawy:

  • zioła prowansalskie
  • suszony lubczyk
  • zielony pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka
  • ostra papryka lub chilli

Mięso pieczone - krok po kroku w stronę soczystego indyka 

Znamy już listę produktów, czas na przygotowanie. Oto prosta receptura jak w kilku krokach zrobić pysznego pieczonego indyka na Wielkanoc:

  • Na dobry początek mięso należy dokładnie umyć, zdecydowanie nie powinno się pomijać tego kroku. 
  • Następnie przekładamy indyka do miski.  
  • Teraz czas na wymieszanie: wody, sosu sojowego, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Dodajemy także czosnek, posiekaną cebulę i przyprawy (proporcje według uznania).
  • Gotową mieszanką nacieramy dokładnie indyka.
  • Miskę przykrywamy folią i przekładamy na godzinę do lodówki. Marynatę można także przygotować dzień wcześniej i zostawić w niej mięso na noc. 
  • Po upływie wyznaczonego czasu mięso należy przełożyć do rękawa i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 
  • Po upieczeniu mięso wykładamy na talerze i podajemy z dodatkami, o których więcej piszemy poniżej. 

Pieczony indyk - jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? 

Idealnie sprawdzą się wszystkie kasze i ryż lub ziemniaki. Ciekawym i bardzo wygodnym rozwiązaniem będzie też bagietka ziołowa, którą wystarczy na kilka minut wstawić do nagrzanego piekarnika. A co w formie sałatki? Idealna będzie sałatka grecka na bazie nowalijek, ale sprawdzi się też klasyczna sałatka coleslaw. To czego należy unikać to sałatka z dodatkiem mięsa lub ryby taka jak cesar lub sałatka z dodatkiem tuńczyka. Nie trzeba jednak stawiać na oryginalne pomysły pomidory pokrojone w ćwiartki i skropione oliwą z dodatkiem ziół także sprawdzą się znakomicie. Dzieci do obiadu często proszą też o kiszonego ogórka. 

Zobacz też: Żurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie zupy? Którą z nich wybrać na Wielkanoc? Podpowiadamy

Więcej o: