Więcej przepisów na pyszne śniadania dla najmłodszych i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pancakes to puszyste naleśniki, które przywędrowały do nas zza oceanu i szturmem zdobyły nasze serca i kubki smakowe. Te placuszki to idealny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek po ciężkim dniu w pracy czy szkole. Jak przygotować puszyste pancakes? Użyj kefiru - wyjdą pyszne i z nikną z talerzy w okamgnieniu.
Pancakes - przepis, który nie może się nie udać
Potrzebne składniki:
- 200 g kefiru
- 150 g mąki pszennej (typ 500)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju lub płynnego masła
Pancakes - sposób wykonania
- Przygotuj miskę i wlej do niej kefir. Dodaj jajka i całość zmiksuj. Następnie przesiej mąkę bezpośrednio do miski z kefirem. Dodaj resztę suchych składników i połącz w jednolitą masę. Na koniec dodaj olej.
- Przygotuj patelnię. Porządnie rozgrzej ją z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki lub małej chochelki nakładaj porcję ciasta. Pancakes smaż na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron. Ciasto kładź na patelnię w niewielkich odstępach, gdyż placuszki nieco urosną na patelni.
- Gotowe pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami - polecam masło i miód lub syrop klonowy. Świetnie smakują także oprószone cukrem pudrem z dodatkiem owoców.
Kilka minut i pyszne śniadanie gotowe. Jeśli masz w domu małego niejadka, ten przepis na pancakes na pewno nie spotka się z odmową malucha. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.