Chili con carne - przepis na aromatyczny obiad. Wystarczy sześć składników, które masz w kuchni

Chili con carne pyszne jedzenie idealne na obiad lub kolację. Jest ostre, słodkie i na długo zostaje w pamięci. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga długiego stania w kuchni. Zapewne większość składników masz w domu.

Więcej podobnych informacji oraz kulinarnych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl

Przywędrowało do nas aż z Meksyku. Jedno z tych dań należących do jednogarnkowych. Jest szybkie, łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze sycące. To idealny pomysł dla zabieganych osób, które stają przed codziennym dylematem co zrobić na obiad. Świetnie sprawdzi się również do pracy na lunch czy wieczorem na kolację. Jak zrobić chili con carne?

Zobacz wideo Chili con carne

Chili con carne – przepis dla każdego

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • niecała szklanka wody
  • sól, pieprz, kminek, chili, papryka ostra, pierz cayenne, oregano,
  • 2 sztuki papryki (najlepiej czerwona, ale żółta czy zielona też się nada)

Chili con carne krok po kroku:

  1. Pokrojoną cebulę i czosnek przysmaż delikatnie na oliwie.
  2. Następnie dodaj mięso i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj i poczekaj aż mięso będzie przysmażone.
  3. Do całości dodaj niecałą szklankę wody oraz pomidory. Gotuj na wolnym ogniu.
  4. Pokrojoną paprykę dorzuć do całości i gotuj pod przykryciem 20-30 min.
  5. Na sam koniec dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Całość wymieszaj.

Z czym zajadać chili con carne?

Możesz śmiało jeść bez niczego ze szczyptą kolendry. Ryż, kasza, świeża bagietka czy tortilla będzie równie idealnym dodatkiem do tego dania. To sycące, aromatyczne jedzenie będzie świetną potrawą na zimne wieczory lub zapracowane dni. Dzięki przyprawom całość jest bardzo rozgrzewająca. Jeśli poczułeś głód na sam widok tego meksykańskiego jedzenia to wiedz, że nie jesteś sam. Smacznego i do dzieła!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Agora SA