Zobacz wideo Ciasta z dynią
Ciasta i ciasteczka - to coś, co niemalże wszyscy uwielbiamy. Idealnie pasują do kawy, herbaty i soków. Pozwalają nam przenieść się do krainy słodkości. W niektórych deserach pierwsze skrzypce gra biszkopt. Przepis, który przedstawimy poniżej może się wam spodobać.
Co zrobić, by biszkopt był puszysty?
Zbyt twardemu i zbitemu ciastu nawet najlepszy krem nie pomoże. Jak poradzić sobie z takim problemem? Oto kilka tipów, które sprawią, że będziecie cieszyć się delikatnym i puszystym biszkoptem:
- Białka zawsze muszą być zimne. Wtedy się szybciej i lepiej ubijają.
- Używane produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego też te zimne można wyjąć wcześniej z lodówki.
- Białka ubijajcie z odrobiną soli.
- Składniki dodawajcie powoli i małymi partiami. Dzięki temu piana nie będzie opadać.
- Wykorzystajcie drobnoziarnisty cukier lub cukier puder.
- Sypkie produkty przesiejcie i mieszajcie wszystko szpatułką.
- Pieczcie przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Niech was nie kusi otwieranie piekarnika!
Teraz już możecie spokojnie upiec biszkopt. Przepis i składniki znajdują się niżej.
Biszkopt - potrzebne produkty
Zaopatrzcie się w:
- 7 jaj,
- szklankę cukru,
- szklankę mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia.
Biszkopt - przepis na delikatne ciasto
- Nagrzejcie piekarnik do 170 stopni, formę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Białka ubijcie ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznijcie powoli dodawać cukier. Miksujcie na średnich obrotach.
- Wlejcie żółtka i mieszajcie jeszcze przez 5 minut.
- Przesiejcie do masy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zróbcie to partiami, każdą z nich wmieszajcie za pomocą drewnianej łyżki. Dzięki temu piana nie opadnie i będzie puszysta.
- Wlejcie ciasto do foremki i pieczcie przez około 40 minut. Po tym czasie możecie sprawdzić szpikulcem, czy biszkopt jest gotowy. Jeżeli na patyczku nie będzie śladu, możecie wyciągnąć ciasto z piekarnika.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Więcej informacji znajduje się na stronie stronie głównej Gazeta.pl.