Biszkopt - przepis na delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Sprawdzony sposób na puszyste ciasto

Uwielbiamy, kiedy ciasta są puszyste i rozpływają się w ustach. Dlatego też warto upiec delikatny biszkopt. Przepis jest bardzo intuicyjny i szybko się z nim uporacie.
Zobacz wideo Ciasta z dynią

Ciasta i ciasteczka - to coś, co niemalże wszyscy uwielbiamy. Idealnie pasują do kawy, herbaty i soków. Pozwalają nam przenieść się do krainy słodkości. W niektórych deserach pierwsze skrzypce gra biszkopt. Przepis, który przedstawimy poniżej może się wam spodobać. 

Co zrobić, by biszkopt był puszysty?

Zbyt twardemu i zbitemu ciastu nawet najlepszy krem nie pomoże. Jak poradzić sobie z takim problemem? Oto kilka tipów, które sprawią, że będziecie cieszyć się delikatnym i puszystym biszkoptem:

  1. Białka zawsze muszą być zimne. Wtedy się szybciej i lepiej ubijają.
  2. Używane produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego też te zimne można wyjąć wcześniej z lodówki.
  3. Białka ubijajcie z odrobiną soli. 
  4. Składniki dodawajcie powoli i małymi partiami. Dzięki temu piana nie będzie opadać.
  5. Wykorzystajcie drobnoziarnisty cukier lub cukier puder.
  6. Sypkie produkty przesiejcie i mieszajcie wszystko szpatułką.
  7. Pieczcie przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Niech was nie kusi otwieranie piekarnika!

Teraz już możecie spokojnie upiec biszkopt. Przepis i składniki znajdują się niżej.

Biszkopt - potrzebne produkty

Zaopatrzcie się w:

  • 7 jaj,
  • szklankę cukru,
  • szklankę mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia.

Biszkopt - przepis na delikatne ciasto

  1. Nagrzejcie piekarnik do 170 stopni, formę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  2. Białka ubijcie ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznijcie powoli dodawać cukier. Miksujcie na średnich obrotach.
  3. Wlejcie żółtka i mieszajcie jeszcze przez 5 minut.
  4. Przesiejcie do masy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zróbcie to partiami, każdą z nich wmieszajcie za pomocą drewnianej łyżki. Dzięki temu piana nie opadnie i będzie puszysta.
  5. Wlejcie ciasto do foremki i pieczcie przez około 40 minut. Po tym czasie możecie sprawdzić szpikulcem, czy biszkopt jest gotowy. Jeżeli na patyczku nie będzie śladu, możecie wyciągnąć ciasto z piekarnika. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej informacji znajduje się na stronie stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.