Risotto - przepis na smaczny obiad we włoskim stylu. Klasyczna wersja, ale o wyrazistym smaku

Spróbuj risotto. Przepis jest łatwy i nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych - z pewnością przygotujesz go zaciszu swojej kuchni. Wystarczy kilka składników, nieco cierpliwości i odpowiedni bulion.

Więcej podobnych informacji oraz kulinarnych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl

Risotto to bardzo popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Uważa się, że przyczynił się do tego sam Marco Polo, który sprowadził do Włoch ryż z Chin. Inni zaś twierdzą, iż danie to pochodzi od pilawu, potrawy o arabskim rodowodzie. Wiemy jedno - to danie jest obłędnie pyszne, a najlepiej smakuje w klasycznym wydaniu. Więcej smacznych dań z ryżu znajdziesz w naszym artykule: Pilaw - ryż pełen smaków

Risotto - z czym można przygotować przepis na włoski ryż? 

Przepisów i wariacji na risotto jest wiele. Świetnie smakuje jako samodzielne danie, ale może być również świetnym dodatkiem do posiłku. Powinno być kremowe, ale nierozgotowane -  ryż musi pozostać al dente. Wystarczy kilka prób, aby perfekcyjnie opanować przygotowywanie tego włoskiego dania. Możesz podawać je z warzywami, mięsem, a także z grzybami. Akcent sera również jest mile widziany. Sekret tkwi w dobrze dobranych, bazowych składnikach takich jak masło, bulion i odpowiedni ryż.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Jaki ryż jest najlepszy do risotto? 

Do przygotowania risotto według klasycznej receptury, należy wybierać krótkoziarnisty ryż o zaokrąglonych ziarnach. Istotną cechą dobrego ryżu do risotto jest duża zawartość skrobi – to ona w znacznej mierze odpowiada za odpowiednią konsystencję gotowej potrawy. Odpowiednio dobrany ryż do risotto będzie chrupki w środku, natomiast jego zewnętrzna warstwa stanie się kremowa i dość kleista. Należy unikać ryżu o długich i cienkich ziarnach, sprawią, że nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji. Najlepszym wyborem będzie ryż arborio lub carnaroli. 

Kremowe i aromatyczne risotto - przepis we włoskim stylu

Składniki:

  • 400 g ryżu arborio
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu
  • cebula
  • masło
  • oliwa
  • ser typu parmezan, grana padano lub pecorino
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania ryżu we włoskim wydaniu:

Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli. W większym garnku rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, wrzucamy cebulę i smażymy do momentu uzyskania złotej barwy. Następnie dorzucamy ryż - smażymy do momentu, gdy ziarna staną się lekko przezroczyste. Całość podlewamy winem, dusimy, aż alkohol odparuje. Stopniowo dolewamy bulion, często mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, ponownie dolewamy bulion. Czynność powtarzamy, pamiętając o częstym mieszaniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy ryż zmięknie, dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach ser. Ryż jeszcze przez moment pozostawiamy pod przykryciem, ale na wyłączonym palniku. Podajemy gorący.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.