Ciasto na naleśniki - przepis, dzięki któremu będą miękkie i elastyczne. Ważny jest czas i pewien trik

Odpowiednio przygotowane ciasto na naleśniki to początek drogi do idealnego posiłku. Naleśniki powinny być miękkie, elastyczne i możliwie cienkie, a nasz przepis na ciasto na naleśniki gwarantuje, że wyjdą właśnie takie. Jak zatem przygotować idealne naleśniki? Sekret to czas i dodatek roztopionego masła.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to danie, które można spożywać na każdy posiłek w ciągu dnia. To świetny pomysł na słodkie śniadanie, wytrawny obiad lub smaczną kolację dla całej rodziny. Przygotowania naleśników, zarówno na słodko jak i na słono należy zacząć od przygotowania ciasta na naleśniki. Dziś mamy dla was przepis, który zagwarantuje, że naleśniki wyjdą cienkie, miękkie i nie będą się rwać przy zawijaniu np. krokietów. Trik z roztopionym masłem to coś, co koniecznie musi poznać każdy fan naleśników. Kolejną ważną rzeczą jest czas - ciasto na naleśniki musi odpocząć, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki nie będą się przypalać, a będą zwarte i delikatne. Następna kwestia, to odpowiedni typ mąki - uważam, że najlepsze naleśniki wychodzą z mąki typu 650 lub 500. Oczywiście mówimy tu o mące pszennej. Jeśli spełnisz te wszystkie wskazówki, twoje ciasto na naleśniki będzie idealne.

Pulpety (zdjęcie ilustracyjne)Pyszne, domowe pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia

Ciasto na naleśniki - przepis, który zawsze się udaje

Potrzebne składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki 
  • ok. 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

Ciasto na naleśniki - sposób wykonania

  1. Masło roztop w rondelku, ale nie dopuść do jego zagotowania. 
  2. Przygotuj miskę. Przesiej do niej mąkę i dodaj sól. Wymieszaj całość łyżką.
  3. Do przesianej mąki wbij jajka i wlej mleko. Zmiksuj całość na gładką masę. Następnie dodawaj tyle wody gazowanej, aż twoje ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.
  4. Na koniec cienką stróżką wlej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasto na naleśniki odłóż na min. 15 minut, by gluten spęczniał.
  5. Przygotuj patelnię. Za pomocą kawałka ręcznika papierowego rozsmaruj na patelni nieco masła.
  6. Naleśniki smaż na dość dużym ogniu z  obu stron na złoty kolor. 

Czerwona kapusta świetnie się sprawdza jako dodatek do dania głównego z gęsiny lub kaczki, ale też jako samodzielna przekąska, podawana na ciepło.Śląska kuchnia - przepis na modrą kapustę. Jak ją przygotować?

Tak przygotowane naleśniki nie mają sobie równych. Jeśli szukasz inspiracji na obiad dla całej rodziny, gorąco polecam ten przepis. Dodaj ulubione dodatki, a twoi bliscy będą zachwyceni pysznym posiłkiem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: