Zupa dyniowa, przepis inny niż wszystkie. Smakuje idealnie nie tylko jesienią i zimą

Zupa z dyni to królowa nie tylko jesiennych zup. Można delektować się nią przez cały rok - nawet po sezonie dyniowym. Ma bogaty, lekko orzechowy aromat i piękny pomarańczowy kolor. Nasza propozycja na dziś to: zupa dyniowa i przepis z pieczonej dyni Hokkaido, bulionu warzywnego i marchewki oraz cebuli.

Pyszna zupa krem z dyni, z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki, czy pomidory smakuje zawsze wybornie. Delikatnie doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem. Lekka i łagodna, dobra również dla dzieci. Zupa dyniowa, przepis na zdrowy obiad, kiedy w kuchni nie chcesz spędzać długich godzin. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna i przede wszystkim szybka w wykonaniu.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Więcej przepisów na smaczne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Domowa zupa dyniowa - kremowa propozycja na obiad

Jeśli lubisz zupy, zwłaszcza te, którymi naprawdę można się najeść - nie przechodź obojętnie wobec przepisu na zupę dyniową.  Prosta w przygotowaniu, z niezwykłymi dodatkami, powinna zagościć na twoim stole niezależnie od pory roku.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej:

  • 500 ml bulionu np. warzywnego (lub wywar z niedzielnego rosołu);
  • 650 g pieczonej dyni np. Hokkaido - Oprócz tego, że dynia Hokkaido pasuje jako baza do zupy (krem z dyni), to także świetnie nadaje się do gotowania na parze; można ją także użyć do ciasta;
  • 1 cebula cukrowa - 170 g;
  • 2 średnie marchewki - 160 g;
  • 3 świeże pomidory lub jedna puszka pomidorów (najlepiej w całości);
  • łyżka masła klarowanego;
  • pół szklanki mleka tłustego;
  • przyprawy: kurkuma, imbir, czosnek, oregano i tymianek.

Zupa dyniowa - przepis na prostą i smaczną zupę krem

Jeśli korzystasz z wcześniej ugotowanego bulionu, to szykowanie zupy dyniowej nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.

Gorąco polecamy też wcześniej upiec dynię w kawałkach z przyprawami. Dynia Hokkaido pieczona to najlepsza baza pod zupę krem z dyni. Można też śmiało ugotować 650 gramów dowolnej, obranej i wydrążonej dyni pokrojonej w kawałki.

Ugotuj ją do miękkości w bulionie. Dodaj kilka ząbków czosnku oraz płaską łyżeczkę soli, a także 5 łyżek oliwy lub masła klarowanego i po szczypcie oregano, kurkumy, imbiru, czosnku i tymianku.

Następnie, do wywaru dodaj pokrojone marchewki oraz świeże pomidory, które trzeba sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.

Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować przy pomocy blendera ręcznego z dodatkiem mleka.  

Jeśli nie mamy świeżej dyni – można dodać tej mrożonej, smak pozostanie ten sam. Zupę dyniową, przepis idealny na każdą okazję, można podać z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. W wersji na ostro polecam otartą suszoną papryczkę chilli.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA