Strogonow według przepisu Ewy Wachowicz. Kwintesencja smaku i aromatu tkwi w odpowiednim wywarze

Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny strogonow z dodatkiem pieczarek to rozgrzewające i sycące danie, idealne na chłodne dni. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne. Sprawdzona receptura Ewy Wachowicz, pomoże ci przygotować pyszne danie, które możesz zaserwować na wiele okazji.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Strogonow to popularne danie, które serwujemy na wiele okazji. Danie bazuje na mięsie, bulionie, warzywach i aromatycznych przyprawach. Jest niezwykle smaczne i pożywne a do tego syci, rozgrzewa i obłędnie smakuje. Wielu uważa to danie za iście polskie - nic bardziej mylnego, potrawa jest kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej.

Więcej przepisów na rozgrzewające i sycące dania znajdziesz w naszym artykule: "Zrobiło się chłodniej? Postaw na zupy. Te na pewno rozgrzeją Cię na długo"

Strogonow - skąd pochodzi prawdziwy przepis na to danie?

Danie to powstało w Rosji w XIX w. Zostało wymyślone przez francuskiego kucharza, który pracował na dworze ówczesnego władcy Rosji - cara Aleksandra I. Natomiast nazwa pochodzi od nazwiska generała Aleksandra Stroganowa, niestety geneza nazwy nie jest do końca znana.

W Polsce danie ma wielu zwolenników, przepisów również jest wiele, natomiast receptura Ewy Wachowicz jest pyszna i sprawdzona. Dzięki niej danie będzie aromatyczne i smaczne.

Zobacz wideo Boeuf Stroganow

Przepis na strogonow według Ewy Wachowicz. Kwintesencja smaku i wyważonych składników

Składniki niezbędne do przygotowania potrawy:

  • ½ kg rostbefu
  • 2 - cebule
  • 300 g  pieczarek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • ½ l wywaru wołowego
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól 
  • śmietana - do podania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w paski. Masło klarowane rozgrzewamy w garnku, następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy ta się zeszli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.

Wołowinę smażymy na łyżce masła. Następnie dodajemy do usmażonych warzyw. Całość zalewamy wywarem. Przyprawiamy solą i dwoma rodzajami papryki. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy, aż wszystko zmięknie.

Podajemy w głębokim talerzu z dodatkiem śmietany. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i kiszonymi ogórkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: