Powrót do dzieciństwa? Oto przepis babci na zupę fasolową, który przeniesie cię do dawnych lat

Dzieciństwo kojarzy się nam z beztroską i przepysznymi obiadami u dziadków. Gotowana często była zupa fasolowa. Przepis babci jest jednym z najciekawszych.

Więcej informacji oraz smacznych przepisów na zdrowe potrawy znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy

Wyprawy do dziadków przywołują wiele wspomnień, szczególnie tych kulinarnych. Wszakże zajadaliśmy się tam różnymi daniami. Na stole lądowały pierogi, naleśniki i mięsa. Nie mogło zabraknąć też jednego posiłku. Była to zupa fasolowa według przepisu babci. Jej przysmak był zawsze owiany nutką tajemnicy. Teraz jednak mamy okazję, by spróbować swoich sił w kuchni. 

Jaki jest tajny składnik zupy fasolowej według przepisu babci?

Babcine zupy zawsze smakowały inaczej niż te, które sami sobie ugotujemy. Miały w sobie "to coś". Babcie miały swój mały sekret - używały mięsa wędzonego. To ono nadaje daniom wyrazu i sprawia, że smakują one wyjątkowo. To szczególnie czuć, gdy jemy przygotowaną przez nie zupę. Fasolowa jest też bardzo gęsta, a kawałki warzyw i żeberek dopełniają całości. 

Zupa fasolowa i przepis babci - potrzebne produkty

Danie ugotujesz z:

  • szklanki białej fasoli,
  • 1,5 l wody,
  • marchewki średniej wielkości,
  • pietruszki,
  • selera,
  • cebuli,
  • 0,5 kg żeberek wędzonych
  • 2 dużych ziemniaków,
  • przypraw: cząbru, majeranku, soli i pieprzu.

Zupa fasolowa - przepis babci

  1. Namocz fasolę. Najlepiej zostawić ją na całą noc w wodzie. Rano ją odcedź i włóż do garnka z wodą.
  2. Obierz i pokrój marchewkę, seler oraz pietruszkę. Włoszczyznę wrzuć do tego samego naczynia. To samo zrób z mięsem. Wsyp przyprawy.
  3. Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj jeszcze przez godzinę. Po tym czasie możesz sprawdzić, czy fasolki są już odpowiednio miękkie. 
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, od razu dodaj do zupy.
  5. Kiedy warzywo będzie miękkie, wyjmij mięso. Pokrój je i wrzuć z powrotem do naczynia.
  6. Zupę fasolową podawaj z bułkami lub chlebem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.