Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Nieodzownym elementem składowym wielu dań jest sos. Można go przyrządzić z wielu różnych składników, ale nie ma nic lepszego niż aromatycznych sos grzybów na różne sposoby. Proponujemy sos grzybowy według przepis legendarnego kucharza - Jakuba Kuronia.
Sos grzybowy według tego znanego kucharza wymaga zaledwie kilku składników:
Można także dodać czosnek, bulion warzywny (lub grzybowy), a także inne przyprawy, np. pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe czy tymianek - w zależności od upodobań smakowych. Autor przepisu sugeruje użycia podgrzybków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać pieczarki czy prawdziwki. Śmietana może być też 12 proc. lub 18 proc., ale to zmieni też smak sosu i sprawi, że będzie luźniejszy. Są wersje sosu grzybowego zabielanego mąką! Składniki można dodawać wedle swojego gustu.
Wykonanie tego sosu jest całkiem proste i szybkie:
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.