Sos grzybowy - przepis według Jakuba Kuronia. Aromatyczny i gęsty sos, który przygotujesz z pięciu składników

Sos grzybowy to wspaniały dodatek do dań mięsnych, jak i tych wegetariańskich. Komponuje się z kaszą gryczaną lub perłową, ryżem brązowym, a nawet makaronem. Przedstawiamy sos grzybowy - przepis samego Jakuba Kuronia. Wypróbujcie koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Nieodzownym elementem składowym wielu dań jest sos. Można go przyrządzić z wielu różnych składników, ale nie ma nic lepszego niż aromatycznych sos grzybów na różne sposoby. Proponujemy sos grzybowy według przepis legendarnego kucharza - Jakuba Kuronia.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Sos grzybowy - przepis Jakuba Kuronia. Zaledwie kilka składników, a smak obłędnie doskonały

Sos grzybowy według tego znanego kucharza wymaga zaledwie kilku składników:

  • grzyby (dowolne) - ok. pół kilograma,
  • cebula - 1 sztuka,
  • śmietana 30 proc. - ok. 200 g,
  • masło - 1 łyżka,
  • koperek (siekany) - 2 łyżki,
  • przyprawy: sól, pieprz i cukier.

Można także dodać czosnek, bulion warzywny (lub grzybowy), a także inne przyprawy, np. pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe czy tymianek - w zależności od upodobań smakowych. Autor przepisu sugeruje użycia podgrzybków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać pieczarki czy prawdziwki. Śmietana może być też 12 proc. lub 18 proc., ale to zmieni też smak sosu i sprawi, że będzie luźniejszy. Są wersje sosu grzybowego zabielanego mąką! Składniki można dodawać wedle swojego gustu.

Sos grzybowy - przepis Jakuba Kuronia. Sposób na ekspresowy sos do mięs i warzyw

Wykonanie tego sosu jest całkiem proste i szybkie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle;
  2. Dodaj grzyby pokrojone w plastry. Smaż do zmięknięcia grzybów (ok. pięciu minut);
  3. W tym czasie dodaj śmietanę, smaż na małym ogniu do pożądanej gęstości;
  4. Na koniec dodaj przyprawy i koperek. 
  5. Gotowy sos dodawać do mięs, warzyw czy np. placków ziemniaczanych.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.