Kotleciki szu szu. Przepis na szybki obiad. Nie zapomnij o kroku z marynatą

Potrzebny pomysł na smaczny obiad, który dzieciaki zjedzą bez marudzenia? Ten przepis na pewno wam się spodoba. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne kotleciki szu szu.

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Lubicie dania z drobiu? Pierś z kurczaka to jeden ze składników, który bardzo często pojawia się na naszych stołach. Zamiast smażyć po raz kolejny tradycyjne kotlety, postawcie na kotleciki szu szu. Chrupiąca panierka, delikatne wnętrze... a wszystko dzięki dobremu zamarynowaniu. Sprawdźcie przepis na kotleciki szu szu.

Kotleciki szu szu - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 duże żółtka,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kotleciki szu szu?

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kotlecik rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej zrobić to przez kawałek folii spożywczej).

W sporej misce mieszamy żółtka, jogurt, skrobię, olej, słodką paprykę, czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Następnie w dobrze rozrobionej masie zanurzamy wszystkie kawałki mięsa (powinny być całkowicie pokryte marynatą) i wstawiamy miskę do lodówki, by kotleciki się zamarynowały. Dzięki temu dobrze przesiąkną smakiem, a ponadto będą mięciutkie i kruche. Powinny stać w lodówce co najmniej 30 minut.

Zobacz wideo Przepis na nuggetsy z halloumi [HAPS VEGE]

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość olej. Zamarynowane kotleciki smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki szu szu doskonale smakują podane z frytkami i surówką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.