Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej
Lubicie dania z drobiu? Pierś z kurczaka to jeden ze składników, który bardzo często pojawia się na naszych stołach. Zamiast smażyć po raz kolejny tradycyjne kotlety, postawcie na kotleciki szu szu. Chrupiąca panierka, delikatne wnętrze... a wszystko dzięki dobremu zamarynowaniu. Sprawdźcie przepis na kotleciki szu szu.
Składniki:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kotlecik rozbijamy tłuczkiem do mięsa (najlepiej zrobić to przez kawałek folii spożywczej).
W sporej misce mieszamy żółtka, jogurt, skrobię, olej, słodką paprykę, czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Następnie w dobrze rozrobionej masie zanurzamy wszystkie kawałki mięsa (powinny być całkowicie pokryte marynatą) i wstawiamy miskę do lodówki, by kotleciki się zamarynowały. Dzięki temu dobrze przesiąkną smakiem, a ponadto będą mięciutkie i kruche. Powinny stać w lodówce co najmniej 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość olej. Zamarynowane kotleciki smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki szu szu doskonale smakują podane z frytkami i surówką.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.