Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Brukselka to jedno z tych warzyw, które jedni uwielbiają, a drudzy jej nie znoszą. Bez wątpienia ma jednak mnóstwo witamin, a dobrze przyrządzona podbije podniebienia nawet największych niejadków. Ważne jest jednak, by brukselka nie była gorzka i nie pachniała brzydko. Na szczęście bardzo łatwo to osiągnąć prostym metodami. Podpowiadamy, co zrobić.
Brukselki powinny być drobne, jędrne i zielone. Jeśli mają jakieś zżółknięte, odstające listki, najlepiej od razu je usunąć. One również mogą sprawiać, że brukselka wyjdzie niesmaczna.
Jedną z najprostszych metod jest dodanie do wody nie tylko soli, ale cukru. Doskonale zneutralizuje on przykry zapach i gorzki posmak brukselki.
Delikatną brukselkę bez gorzkiego smaku i nieładnego zapachu możemy także osiągnąć, gotując ją w mieszance wody i mleka. Warto także wrzucać ją od razu na wrzątek, a nie gotować razem z płynem.
Jeśli nie macie w lodówce mleka lub po prostu nie chcecie go używać po to, żeby za chwilę go wylać, możecie skorzystać z innego sposobu. Wrzucamy brukselkę na wrzątek, a gdy ponownie się ona zagotuje, odcedzamy i zalewamy świeżą wodą.
Najpopularniejszą metodą jest wykorzystanie brukselki mrożonej zamiast świeżej. Można użyć zarówno takiej z paczki, jak i przemrozić przed użyciem świeżą. Brukselkę mrożoną najlepiej gotować przez około 8-10 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.