Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajduje się gazeta.pl.
Zobacz wideo
Pomarańczowa shakshuka
Nie zawsze chce się nam siadać do śniadania. Zadowalamy się szklanką kawy lub płatkami z mlekiem. Warto jednak to zmienić, bo dzięki pożywnemu posiłkowi dostajemy zastrzyk energii na resztę dnia. Jakie danie będzie idealne? Sprawdźcie jajka na chmurce.
Jajka chmurki - przepis podstawowy. Potrzebujesz tylko kilku składników
Do wykonania tego dania potrzebujesz:
- 4 jajek,
- 50 g tartego sera, może być parmezan,
- sól i pieprz do posypania.
Jak przygotować jajka na chmurce? Podążaj za instrukcją:
- Białka i żółtka oddziel od siebie. Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy będzie już gotowa, dodaj parmezan i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Przygotuj formę. Wystarczy, że wyłożysz ją papierem do pieczenia.
- Pianę nabieraj łyżką i układaj na blaszce. Utwórz w niej niewielkie dołki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego formę.
- Po upływie 4 minut dołóż żółtka i zapiekaj jeszcze przez moment.
- Pamiętaj o tym, by żółtka były płynne, zaś białka lekko spieczone.
- Wyjmij blachę z piekarnika i dopraw danie.
Jajka chmurki na grzance tostowej. Pomysł na to danie może cię nieco zaskoczyć
Dlaczego nie połączyć tego dania z uwielbianymi przez wielu z nas grzankami z masłem czosnkowym? Może to być również ciekawy pomysł na wspólne spędzenie czasu z przyjacielem, dziećmi lub drugą połówką. Potrzebujecie więc:
- 4 jajka,
- 4 tosty pszenne lub pełnoziarniste,
- masło,
- starty parmezan,
- ząbek czosnku,
- posiekany szczypiorek,
- pieprz i sól.
Wykonanie:
- Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż je na formę pokrytą papierem do pieczenia. Utwórz niewielkie wgłębienia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij blaszkę. Na środek upieczonych białek ułóż żółtka i parmezan.
- Posmaruj chleb tostowy masłem. Połóż go na formie obok jajek.
- Całość wstaw do piekarnika na około 7 minut.
- Grzanki natrzyj czosnkiem, zaś jajka na chmurce posyp pieprzem i świeżym szczypiorkiem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.