Kapusta zasmażana - przepis na smaczny dodatek do obiadu. Dodając chrupiący boczek uwydatnisz jej smak

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu zasmażana, młoda kapusta sprawdzi się idealnie. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Dodając aromatyczny i chrupiący boczek, wzbogacisz smak, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować kapustę zasmażaną według przepisu w wersji wegetariańskiej.

Więcej przepisów na smaczne dodatki do obiadu znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kapusta zasmażana to wszystkim bardzo dobrze znana pozycja. Przygotowana z młodej kapusty jest soczysta, aromatyczna i bogata w witaminy. Przepisów na ten tradycyjny, polski smak jest wiele, natomiast podstawowa receptura sprawdzi się najlepiej. Warto pamiętać o dodaniu boczku lub wędliny - to podkreśli smak kapusty zasmażanej.

Tradycyjne, polskie danie, czyli przepis na kapustę zasmażaną

Kapusta zasmażana to tradycyjny dodatek do polskich dań. Świetnie smakuje podana z mięsem, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Sprawdzi się też jako smaczna i zdrowa przekąska np. podana na pajdzie wiejskiego chleba, lub sama bez żadnych dodatków. Tradycyjny przepis możemy wzbogacić, dodając wędlinę, boczek lub kiełbasę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by danie podać w wersji wegetariańskiej. Obowiązkowym dodatkiem kapusty zasmażanej jest koperek, który dodaje wiosennego smaku. Więcej przepisów na dania z kapusty znajdziesz w naszym artykule: Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Jak przygotować kapustę zasmażaną? - przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 100 g masła
  • łyżka mąki
  • 150 g boczku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek kopru
  • pół szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od oczyszczenia kapusty - pozbywamy się pierwszych, ciemnych liści. Następnie kroimy kapustę na cztery części i usuwamy głąb. Kapustę starannie szatkujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę, przyprawiamy, gotujemy na najmniejszej mocy pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy nadal na małym ogniu, bez przykrycia. 
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie zasmażki. Na patelni rozpuszczamy masło, po chwili dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały grudki. Jeśli chcesz dodać do kapust boczek zamiast zasmażki, usmaż go na patelni z dodatkiem masła, następnie przełóż do kapusty.
  • Gdy do kapusty dodamy zasmażkę lub boczek, całość dokładnie mieszamy i dodajemy świeży koperek. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.