Jak przygotować jajko na twardo? Ten sposób wykorzystują najlepsi kucharze. Czas gotowania jest kluczowy

Często wykorzystujemy je do różnych dań i sałatek. Bardzo dobrze komponują się z majonezem. Możemy wypełnić je farszem. Składnik ten to jajka na twardo. Czas gotowania może wpłynąć na ich smak. Jak długo je gotować, by były odpowiednie?

 Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem

Jajka to produkt, który jest przez nas bardzo często wykorzystywany. Zajadają się nimi i dzieci, i dorośli. Przepisy z nimi w roli głównej są różnorodne i nigdy się nie nudzą. Jak więc odpowiednio przyrządzić jajko na twardo? Czas gotowania gra tu kluczową rolę. Od tego zależy wygląd, smak i tekstura składnika. Jeżeli poddajemy je obróbce zbyt długo, mogą wyglądać nieatrakcyjnie i się rozsypywać.

Jak ugotować jajko na twardo? Czas gotowania – na to zwróć szczególną uwagę

Proces przygotowywania tego składnika do obróbki termicznej może wydać się nam banalny. Jednakże można uznać to za swego rodzaju sztukę. Zanim zaczniesz gotować jajka, wyjmij je z lodówki i poczekaj do momentu, gdy osiągną one temperaturę pokojową. Potem koniecznie sprawdź skorupkę. Uszkodzona może sprawić, że zawartość wypłynie do wody. Jeżeli masz zamiar wykorzystać kilka jajek, powinny one zmieścić się w jednym naczyniu.

Jajka na twardo – czas gotowania może się różnić w zależności od metody

Istnieją dwa sposoby na obróbkę termiczną tego składnika. Są naprawdę proste i my je przedstawimy.

Metoda 1:

  1. Włóż jajko do garnka i zalej je zimną wodą.
  2. Gotuj pod pokrywką.
  3. Po zagotowaniu zdejmij ganek z ognia i odczekaj 10-12 minut.
  4. Czas ten może ulec zmianie. Jeżeli wykorzystałaś mniejsze jajka, będzie nieco krótszy.
  5. Wylej ciepłą wodę z naczynia i ponownie wlej zimną.
  6. Po kilkunastu minutach obierz.

Metoda 2:

  1. Włóż jajko do garnka i zalej zimną wodą.
  2. Dodaj sól i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień i odczekaj 8-10 minut.
  4. Wylej gorącą wodę i zalej produkt zimną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: