Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w tym roku przypada w niedzielę 17 kwietnia. Czasu jest coraz mniej, wiec powoli planujemy święta i dania, które z tej okazji przygotujemy. Wielkanoc to czas tradycyjnych receptur, ale też eksperymentów z nowymi przepisami. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne ciasta, koniecznie sprawdź wielkanocny mazurek - tego wypieku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Podpowiadamy krok po kroku jak go przygotować, by był smaczny i smakował całej rodzinie.
Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz w naszym artykule: Ciasta na Wielkanoc - co zrobić, żeby mazurek, sernik i babka na pewno się udały? [PORADNIK]
Dla wielu z nas mazurek kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Okazuje się, że ciasto pochodzi z odległej Turcji. W Polsce zaczęto go przygotowywać w XVII wieku, i od tamtej pory mazurek pojawia się na wielkanocnych stołach. Dawniej był nagrodą dla tych, którzy pościli i zachowali wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i słodyczy w oczekiwaniu na Zmartwychwstanie Pańskie.
Dla wielu przygotowanie mazurka kojarzy się z czymś bardzo wymagającym. W praktyce ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Wszystko, czego potrzebujemy to sprawdzony przepis na kruche ciasto i pomysł na udekorowanie wierzchu ciasta. Najczęściej wybierane dodatki to orzechy, bakalie i dekoracyjny, świąteczny napis. Baza, którą jest kruche ciasto, możemy śmiało zamienić na szybszą wersję, czyli rozgniecione kruche ciasteczka. Świąteczny mazurek najlepiej jednak smakuje w klasycznej odsłonie.
Składniki na spód:
Składniki potrzebne do dekoracji:
Sposób przygotowania:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.