Tradycyjny mazurek wielkanocny - pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Krucha baza to podstawa

Ciężko jest sobie wyobrazić Wielkanoc bez tradycyjnych dań i wypieków. Najczęściej przygotowywanymi łakociami są babki, serniki i pascha. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka, czyli niskiego, ciasta składającego się z warstw. W naszym przepisie zdradzamy jak go przygotować, by zasmakował gościom i całej rodzinie.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w tym roku przypada w niedzielę 17 kwietnia. Czasu jest coraz mniej, wiec powoli planujemy święta i dania, które z tej okazji przygotujemy. Wielkanoc to czas tradycyjnych receptur, ale też eksperymentów z nowymi przepisami. Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne ciasta, koniecznie sprawdź wielkanocny mazurek - tego wypieku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Podpowiadamy krok po kroku jak go przygotować, by był smaczny i smakował całej rodzinie.

Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziesz w naszym artykule: Ciasta na Wielkanoc - co zrobić, żeby mazurek, sernik i babka na pewno się udały? [PORADNIK]

Mazurek wielkanocny - skąd wzięła się tradycja? 

Dla wielu z nas mazurek kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Okazuje się, że ciasto pochodzi z odległej Turcji. W Polsce zaczęto go przygotowywać w XVII wieku, i od tamtej pory mazurek pojawia się na wielkanocnych stołach. Dawniej był nagrodą dla tych, którzy pościli i zachowali wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i słodyczy w oczekiwaniu na Zmartwychwstanie Pańskie.

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Jak przygotować tradycyjny mazurek? 

Dla wielu przygotowanie mazurka kojarzy się z czymś bardzo wymagającym. W praktyce ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Wszystko, czego potrzebujemy to sprawdzony przepis na kruche ciasto i pomysł na udekorowanie wierzchu ciasta. Najczęściej wybierane dodatki to orzechy, bakalie i dekoracyjny, świąteczny napis. Baza, którą jest kruche ciasto, możemy śmiało zamienić na szybszą wersję, czyli rozgniecione kruche ciasteczka. Świąteczny mazurek najlepiej jednak smakuje w klasycznej odsłonie. 

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Składniki na spód:

  • 350 g mąki pszennej
  • kostka zimnego masła
  • 100 g brązowego, drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • szczypta soli

Składniki potrzebne do dekoracji:

  • puszka kajmaku
  • konfitura z malin lub powidła śliwkowe
  • bakalie lub orzechy

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy masło i żółtka. Energicznie zagniatamy i dodajemy pozostałe składniki, czyli cukier, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na cztery części. ¾ ciasta rozwałkuj w dowolnym kształcie i wyłóż blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia  - tradycyjny mazurek jest prostokątny, jednak ciekawym urozmaiceniem jest kształt pisanki. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5–1 cm. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczki i udekoruj w ten sposób boki ciasta. Ładnie prezentuje się warkocz lub plecionka zrobiona z wałeczków ciasta. Widelcem nakłuwamy ciasto na całej powierzchni.
  • Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika  ciasto należy ostudzić.
  • Następnym krokiem jest dekorowanie. Ostudzone ciasto dokładnie posmaruj konfiturą lub powidłami. Następnie delikatnie rozprowadź masę kajmakową. By masa była jednolita, do rozprowadzania kajmaku użyj ciepłej łyżki lub noża. Udekoruj bakaliami lub stwórz świąteczny napis. Tak przygotowanie ciasto jest gotowe do podania na wielkanocnym stole.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: