Kotlety jajeczne - przepis na udany obiad. Sposób smażenia to klucz do chrupkości

Szukasz alternatywy dla kotletów mielonych? Postaw na kotlety jajeczne, które posmakują nawet największym mięsożercom. Sposób przygotowania jest banalny, a większość składników prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Zwróć uwagę na to, na czym smażysz.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajduje się gazeta.pl.

Codziennie stoisz przed lodówką i nie wiesz, co podać swojej rodzinie na obiad? Mamy dla ciebie dobry pomysł, który posmakuje każdemu. Największym plusem jest szybki proces przygotowania i smak. Złociste, rumiane smażone na maśle lub oleju, to kwintesencja udanego obiadu. Pokocha je każdy bez względu na wiek. Możesz śmiało zajadać również na zimno, smakują równie dobrze jak te prosto z patelni. Czy już wiesz co dziś zaserwujesz na obiad lub kolację? Do działa!

Zobacz wideo Kotlety jajeczne - takie jak w piątek na koloniach

Kotlety jajeczne sześć składników:

  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek
  • jedno jajko surowe
  • sól, pieprz
  • koperek lub szczypiorek
  • bułka tarta dwie łyżki plus do obtoczenia
  • olej lub masło

Jak wykonać? Krok po kroku:

  1. Na samym początku ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz ze skorupek i posiekaj na drobne kawałeczki lub zetrzyj na tarce.
  2. Do jajek dodaj pieprz, sól, surowe jajko, dwie łyżki bułki tartej oraz pokrojony koperek lub szczypiorek.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj małe kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni aż kotleciki nabiorą rumianego koloru.

Usmaż swoje kotleciki na maśle lub maśle klarowanym, a ich smak i chrupkość na długo pozostaną w pamięci. 

Z czym najlepiej smakują kotlety jajeczne?

Idealnym dodatkiem kotletów jajecznych będzie sos. Jeśli lubisz pieczarki możesz zrobić pieczarkowy lub koperkowy. Śmiało można zajadać kotleciki z grillowanymi warzywami lub surówką domowej roboty. Tak naprawdę możesz je jeść w taki sposób jaki lubisz najbardziej. Warzywa, sosy czy kasze będą pasowały do kotletów jajecznych jak ulał. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gwarantujemy, że posmakują każdemu! Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.