Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kombinujecie nad zupą na Wielkanoc? A może po prostu szukacie smacznej i prostej zupy na obiad? Niezależnie od motywacji, dobrym pomysłem będzie wielkanocna zupa szczawiowa z przepisu samej Magdy Gessler. Wypróbujcie koniecznie!
Wielkanocna zupa szczawiowa - składniki
Do przygotowania wielkanocnej (i nie tylko) zupy szczawiowej według słynnej restauratorki, Magdy Gessler potrzebne będą takie składniki:
- szczaw (najlepiej świeży, ale mrożone liście też mogą być) - ok. kilogram,
- szpinak - opcjonalnie,
- bulion ugotowany na wieprzowych żeberkach - można zamienić na rosół i/lub bulion - 1 litr,
- słodka śmietana - 100 ml,
- żółtka - 4 sztuki,
- jajka (całe i ugotowane na twardo) - 4 sztuki,
- masło - 50 g,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Wielkanocna zupa szczawiowa - przepis według Magdy Gessler. Przygotowanie
Przygotowanie tej potrawy wygląda następująco:
- Wywar/bulion podgrzewamy;
- Szczaw (ew. odrobinę szpinaku) dusimy na rozpuszczonym maśle kilka minut;
- Gdy szczaw zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość, dodać do wywaru;
- W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkami i dodajemy do zupy.
Tylko ostrożnie, by się śmietana nie zważyła!
- Zupę gotujemy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia;
- Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Gotowe! Serwujemy z jajkiem na twardo, można też dodać ziemniaki (najlepiej puree) bądź grzanki. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.