Zupa szczawiowa - przepis Magdy Gessler. Oprócz szczawiu dodaj jeszcze jedno zielone warzywo - podbije smak

Planujecie menu na Wielkanoc i szukacie odpowiedniej zupy? Czy może zwyczajnie chcecie zrobić szybki, smaczny obiad? Jeśli tak, to dobrze trafiliście! Wielkanocna zupa szczawiowa z przepisu samej Magdy Gessler.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Żurek

Kombinujecie nad zupą na Wielkanoc? A może po prostu szukacie smacznej i prostej zupy na obiad? Niezależnie od motywacji, dobrym pomysłem będzie wielkanocna zupa szczawiowa z przepisu samej Magdy Gessler. Wypróbujcie koniecznie! 

Wielkanocna zupa szczawiowa - składniki

Do przygotowania wielkanocnej (i nie tylko) zupy szczawiowej według słynnej restauratorki, Magdy Gessler potrzebne będą takie składniki:

  • szczaw (najlepiej świeży, ale mrożone liście też mogą być) - ok. kilogram,
  • szpinak - opcjonalnie,
  • bulion ugotowany na wieprzowych żeberkach - można zamienić na rosół i/lub bulion - 1 litr,
  • słodka śmietana - 100 ml,
  • żółtka - 4 sztuki,
  • jajka (całe i ugotowane na twardo) - 4 sztuki,
  • masło - 50 g,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Wielkanocna zupa szczawiowa - przepis według Magdy Gessler. Przygotowanie

Przygotowanie tej potrawy wygląda następująco:

  1. Wywar/bulion podgrzewamy;
  2. Szczaw (ew. odrobinę szpinaku) dusimy na rozpuszczonym maśle kilka minut;
  3. Gdy szczaw zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość, dodać do wywaru;
  4. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkami i dodajemy do zupy.
    Tylko ostrożnie, by się śmietana nie zważyła!
  5. Zupę gotujemy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia;
  6. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 
  7. Gotowe! Serwujemy z jajkiem na twardo, można też dodać ziemniaki (najlepiej puree) bądź grzanki. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: