Jajka faszerowane z awokado - przepis krok po kroku
Jajka faszerowane z awokado to przekąska, która z całą pewnością wzbudzi zachwyt wśród naszych gości. Jest apetyczna, zdrowa, a do tego prosta w wykonaniu. Mogłoby wydawać się, że połączenie awokado z jajkiem nie zagwarantuje nam dobrego smaku. Jednak nic bardziej mylnego. Najlepiej przekonać się o tym na własnych kubkach smakowych. Przepis na faszerowane jajka z awokado znajdziecie poniżej:
Składniki:
- około 6 jajek
- 1 awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- około 3 łyżek majonezu
- około 2-3 łyżek posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie - bazylia lub rzeżucha do dekoracji
- sól, pieprz
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszym etapie zajmujemy się gotowaniem jajek na twardo. Później należy je ostudzić i obrać.
- Dalej przechodzimy do przekrojenia ich na pół i wyciągamy żółtek.
- Awokado dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Należy przekroić je na pół i wybrać miąższ, który znajduje się w środku owocu.
- Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Czosnek, awokado, sok z cytryny, przyprawy, około 2 łyżek majonezu i żółtka należy dokładnie ze sobą wymieszać. Możemy wykonać to blenderem.
- Do masy dodajemy pokrojony szczypiorek. Mieszamy ręcznie.
- Farsz wkładamy do jajek. Posypujemy zieleniną, dodajemy majonez na wierzchu.
Jajka faszerowane awokado i szynką - jak przygotować?
Jajka faszerowane awokado i szynką to bardzo ciekawa propozycja pod wieloma względami. Oto receptura na zdrowe i szybkie wielkanocne przystawki:
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 1 awokado
- około 5 plastrów szynki
- kawałek papryczki chili
- kolendra
- 1/2 limonki
Wykonanie:
- Gotujemy jajka na twardo. Dalej studzimy. Następnie obieramy ze skórki i przekrawamy na pół.
- Wyciągamy żółtka.
- Awokado myjemy i wybieramy środek. Miksujemy z żółtkiem, papryczkami, kolendrą.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dodajemy sok z limonki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Nakładamy do jajek. Na wierzchu układamy majonez.
Zobacz wideo
Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Jajka nadziewane awokado i łososiem - sprawdzony przepis
Jajka nadziewane awokado oraz łososiem to bardzo oryginalna i wykwintna przekąska. Z całą pewnością możemy zaserwować ją zarówno w przypadku uroczystego przyjęcia świątecznego, jak i na co dzień.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 1 awokado
- 8 jajek
- około 4 plastrów łososia
- sól, pieprz
- około 8 łyżeczek majonezu
- szczypiorek
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół.
- Następnie wyciągamy z nich żółtka.
- W następnym etapie przechodzimy do awokado. Musimy je dokładnie umyć i wyciągnąć środek.
- Awokado i żółtka mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy.
- Szczypior myjemy i kroimy.
- Dodajemy do farszu.
- Nakładamy go do białek. Na wierzch układamy zwiniętego łososia.
- Na koniec dodajemy majonez.
Zobacz też: Farsz do jajek - wielkanocne przystawki w różnych odsłonach. Mamy najsmaczniejsze propozycje