Jajka faszerowane awokado - poznaj proste przepisy na zdrowe wielkanocne przystawki

Jajka faszerowane awokado to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest ona nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Sprawdź, jak zrobić efektowne wielkanocne przystawki.

Jajka faszerowane z awokado - przepis krok po kroku

Jajka faszerowane z awokado to przekąska, która z całą pewnością wzbudzi zachwyt wśród naszych gości. Jest apetyczna, zdrowa, a do tego prosta w wykonaniu. Mogłoby wydawać się, że połączenie awokado z jajkiem nie zagwarantuje nam dobrego smaku. Jednak nic bardziej mylnego. Najlepiej przekonać się o tym na własnych kubkach smakowych. Przepis na faszerowane jajka z awokado znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • około 6 jajek
  • 1 awokado 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • około 3 łyżek majonezu
  • około 2-3 łyżek posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie - bazylia lub rzeżucha do dekoracji
  • sól, pieprz

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszym etapie zajmujemy się gotowaniem jajek na twardo. Później należy je ostudzić i obrać.
  2. Dalej przechodzimy do przekrojenia ich na pół i wyciągamy żółtek.
  3. Awokado dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Należy przekroić je na pół i wybrać miąższ, który znajduje się w środku owocu.
  4. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Czosnek, awokado, sok z cytryny, przyprawy, około 2 łyżek majonezu i żółtka należy dokładnie ze sobą wymieszać. Możemy wykonać to blenderem.
  5. Do masy dodajemy pokrojony szczypiorek. Mieszamy ręcznie.
  6. Farsz wkładamy do jajek. Posypujemy zieleniną, dodajemy majonez na wierzchu.

Jajka faszerowane awokado i szynką - jak przygotować?

Jajka faszerowane awokado i szynką to bardzo ciekawa propozycja pod wieloma względami. Oto receptura na zdrowe i szybkie wielkanocne przystawki:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 awokado
  • około 5 plastrów szynki
  • kawałek papryczki chili
  • kolendra
  • 1/2 limonki

Wykonanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo. Dalej studzimy. Następnie obieramy ze skórki i przekrawamy na pół.
  2. Wyciągamy żółtka.
  3. Awokado myjemy i wybieramy środek. Miksujemy z żółtkiem, papryczkami, kolendrą.
  4. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dodajemy sok z limonki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Nakładamy do jajek. Na wierzchu układamy majonez.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka nadziewane awokado i łososiem - sprawdzony przepis 

Jajka nadziewane awokado oraz łososiem to bardzo oryginalna i wykwintna przekąska. Z całą pewnością możemy zaserwować ją zarówno w przypadku uroczystego przyjęcia świątecznego, jak i na co dzień.

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 1 awokado
  • 8 jajek
  • około 4 plastrów łososia
  • sól, pieprz
  • około 8 łyżeczek majonezu
  • szczypiorek

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  2. Następnie wyciągamy z nich żółtka.
  3. W następnym etapie przechodzimy do awokado. Musimy je dokładnie umyć i wyciągnąć środek.
  4. Awokado i żółtka mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy.
  5. Szczypior myjemy i kroimy.
  6. Dodajemy do farszu.
  7. Nakładamy go do białek. Na wierzch układamy zwiniętego łososia.
  8. Na koniec dodajemy majonez. 

Zobacz też: Farsz do jajek - wielkanocne przystawki w różnych odsłonach. Mamy najsmaczniejsze propozycje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.