Pierogi nie udadzą się bez dobrego ciasta. Nie jest ono skomplikowane, wystarczy tylko zadbać o odpowiednie proporcje. Powstaje z mąki, oleju, żółtka jajka i wody. Problemem wielu osób, które realizują ten przepis po raz pierwszy, jest zbyt twarde ciasto na pierogi. Aby zapewnić mu odpowiednią elastyczność, należy długo je wyrabiać - nawet i pół godziny. Jeśli ciasto wciąż pozostaje zbyt twarde, warto wbić do niego jedno żółtko lub odrobinę wody.
Więcej przepisów i wskazówek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naszym zdaniem nie ma lepszego ciasta pierogowego. Doskonale się z nim pracuje, jest bardzo elastyczne, nie klei się do stolnicy, nie rozkleja się podczas gotowania. Nadaje się zarówno do pierogów z owocami, jak i tych świątecznych – z kapustą i grzybami. Pozostaje jeszcze sprawa lepienia. Chciałoby się powiedzieć, że najważniejsza.
Jak lepić pierogi, żeby nam się nie rozpadły?
Znakiem charakterystycznym pierogów są zdobione brzegi. Warto jednak pamiętać, że ich wygląd wcale nie decyduje o smaku. Dlatego osoby, które nie czują się na siłach, aby dekoracyjnie sklejać brzegi z obawy o rozerwanie ciasta, mogą zdecydować się na specjalne narzędzia do lepienia pierogów, wewnątrz których wystarczy jedynie umieścić placek wraz z farszem i zacisnąć.
Są cztery rodzaje lepienia pierogów - znasz je wszystkie?
Z gładkim brzegiem: ciasto po prostu dokładnie zlep na krawędzi, ten sposób wydaje się najprostszy, ale niech jego prostota cię nie zwiedzie. Każde lepienie ciasta może nam przysporzyć problemów. Tu liczy się precyzja.
Zlepianie widelcem: przygotuj wersję z gładkim brzegiem i wykończ, odciskając wzór za pomocą widelca. Tak naprawdę do tego celu można wykorzystać dowolne narzędzie, ale posiadający zęby widelec znacząco przyspieszy pracę.
Z falbanką: przygotuj wersję z gładkim brzegiem. Następnie sklejone brzegi pieroga delikatnie złapiemy przy pomocy palca wskazującego i kciuka, potem lekko rozciągniemy ciasto na zewnątrz i obrócimy w jedną ze stron. Gdy powtórzymy tę czynność kilkukrotnie, na całym brzegu powstanie elegancka falbanka.
Z warkoczykiem: na początek gładka wersja, ale z nieco szerszym brzegiem. Przy pomocy kciuka i palca wskazującego dociskamy je do środka, a po powtórzeniu tej czynności wiele razy na brzegach pierogów powstanie piękny warkocz.
Mamy nadzieje, że dzięki naszym wskazówką, odpowiedź na pytanie: jak lepić pierogi? - nie będzie już dla was tajemnicą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.