Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Golonka, która jest miękka, dobrze zamarynowana i smakuje idealnie? Ta z przepisu Magdy Gessler na pewno się uda. Restauratorka wiele razy próbowała dania w różnych restauracjach w swoim programie i doradzała, co zrobić, by golonka wyszła idealna. W przepisie na golonkę po bawarsku jednym z najważniejszych składników jest ciemne piwo, które nada wyjątkowego aromatu marynacie. Sprawdźcie, jak zrobić golonkę po bawarsku.
Składniki:
Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy przez około godzinę, w tym czasie zdejmujemy szumowiny. Po tym czasie dodajemy marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę oraz sól do smaku i gotujemy przez kolejną godzinę.
W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do ciemnego piwa (nie należy zamieniać go na jasne, ponieważ nie jest ono wystarczająco aromatyczne) dodajemy rozdrobniony czosnek, słodką paprykę, majeranek, mielony kminek oraz pieprz, mieszamy. Można dodać także szklankę przestudzonego wywaru, w którym gotowało się mięso. W marynacie umieszczamy uprzednio ugotowane (i nieco wystudzone) golonki i odstawiamy na 1-1,5 godziny.
Po zamarynowaniu umieszczamy golonki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą. Skórkę nacinamy ukośnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około godzinę. W tym czasie warto odwracać golonkę, aby równomiernie przeszła sosem i dobrze się upiekła.
Golonka po bawarsku smakuje doskonale podana z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Dobrym dodatkiem jest także chrzan, zamiast ziemniaków można serwować kluski śląskie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!