• Link został skopiowany

Golonka po bawarsku. Przepis Magdy Gessler. Kluczowe jest odpowiednie piwo

Pomysł na sycący obiad? Znakomita golonka po bawarsku według Magdy Gessler posmakuje każdemu, kto lubi mięso. Mamy dla was przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie doskonała. Sprawdźcie.
Golonka
spline_x /Shutterstock

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej

Golonka, która jest miękka, dobrze zamarynowana i smakuje idealnie? Ta z przepisu Magdy Gessler na pewno się uda. Restauratorka wiele razy próbowała dania w różnych restauracjach w swoim programie i doradzała, co zrobić, by golonka wyszła idealna. W przepisie na golonkę po bawarsku jednym z najważniejszych składników jest ciemne piwo, które nada wyjątkowego aromatu marynacie. Sprawdźcie, jak zrobić golonkę po bawarsku.

Golonka po bawarsku według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 2 golonki,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/4 selera,
  • 1 por,
  • 1/2 butelki ciemnego piwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • sól

Jak zrobić golonkę po bawarsku według Magdy Gessler?

Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy przez około godzinę, w tym czasie zdejmujemy szumowiny. Po tym czasie dodajemy marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę oraz sól do smaku i gotujemy przez kolejną godzinę.

W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do ciemnego piwa (nie należy zamieniać go na jasne, ponieważ nie jest ono wystarczająco aromatyczne) dodajemy rozdrobniony czosnek, słodką paprykę, majeranek, mielony kminek oraz pieprz, mieszamy. Można dodać także szklankę przestudzonego wywaru, w którym gotowało się mięso. W marynacie umieszczamy uprzednio ugotowane (i nieco wystudzone) golonki i odstawiamy na 1-1,5 godziny.

Zobacz wideo Nóżki w galarecie

Po zamarynowaniu umieszczamy golonki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą. Skórkę nacinamy ukośnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około godzinę. W tym czasie warto odwracać golonkę, aby równomiernie przeszła sosem i dobrze się upiekła.

Golonka po bawarsku smakuje doskonale podana z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Dobrym dodatkiem jest także chrzan, zamiast ziemniaków można serwować kluski śląskie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: