Szukasz prostego pomysłu na rybę? Pasta z makreli to pyszne rozwiązanie. Nie zapomnij o zielonym dodatku

Ryby można przyrządzać na różne sposoby. Niektóre z nich są wymagające i czasochłonne. Jest jednak danie, które przygotujecie szybko i minimalnym nakładem sił. Przed wami pasta z makreli, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do chleba.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Pasta z pieczonego kurczaka na grzance

Makrela bardzo często gości na naszych stołach. W końcu jest to jedna z najpopularniejszych ryb. Najczęściej jemy ją w formie smażonej lub wędzonej. Możemy ją jednak przyrządzić w zupełnie inny sposób. Pasta z makreli urozmaici każdy posiłek. Jest ciekawa w smaku, zaś posiekany szczypiorek i odrobina cebuli nadadzą jej wyrazu.

Pasta z makreli - dlaczego warto ją jeść? Ryby mają mnóstwo odżywczych wartości

Produkt ten jest źródłem białka, które bierze udział w procesach metabolicznych. Nie bez znaczenia pozostaje duża zawartość tłuszczu, dzięki któremu makrela dostarcza nam dobroczynnych kwasów omega-3. W rybie znajdziemy również mnóstwo witamin (A, B1, B2, B3, D, E) i soli mineralnych (fosfor, żelazo, potas, magnez). Taki zestaw działa prozdrowotnie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Pasta z makreli - potrzebne składniki. Połączone potrafią wyczarować cuda

Zaopatrz się w:

  • dużą wędzoną makrelę,
  • 4 jajka,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • małą czerwoną cebulę,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczkę musztardy,
  • pieprz.

Pasta z makreli - przepis. Dzięki niemu łatwo i szybko stworzysz ciekawą przystawkę

  1. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je i obierz. Drobno posiekaj.
  2. Oczyść makrelę i pozbądź się skóry. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Części rozdrobnij dokładnie widelcem. 
  3. Ogórki konserwowe bardzo drobno pokrój. To samo zrób z cebulą.
  4. Wymieszaj majonez z musztardą i dodaj trochę pieprzu do smaku.
  5. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj.

Pasta z makreli bardzo dobrze komponuje się z chlebem lub krakersami. Lubi również towarzystwo świeżych ziół. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.