Zupa jarzynowa - przepis, który wszyscy uwielbiamy. Trik z masłem to gwarancja wyjątkowego smaku

Zupa jarzynowa to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty, a duża dowolność w doborze składników sprawia, że zupa jarzynowa zawsze smakuje nieco inaczej. Istnieje jednak pewien prosty sposób, by odczarować zupę jarzynową i nadać jej głębszego smaku - nie zapomnij o podsmażeniu warzyw na maśle, a zupa będzie wybitna.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa jarzynowa bardzo często gości na naszych stołach. Jest bardzo smaczna, pożywna i zapewnia porządny zastrzyk energii. Niektórzy twierdzą, że jarzynowa to banał kulinarny - nic bardziej mylnego, odpowiednio przygotowana zupa jarzynowa może być wyjątkowa i smakować jak w najlepszej restauracji. Dziś podpowiemy, jak zrobić pyszną zupę jarzynową na maśle.

Zupa jarzynowa - przepis, który pokocha każdy zupomaniak

Potrzebne składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 4 ziemniaki
  • 10-12 brukselek
  • kilka różyczek kalafiora (może być mrożony
  • 1 duża cebula
  • masło do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta curry
  • śmietana 18 proc
  • opcjonalnie 1 opakowanie serka topionego

Zupa jarzynowa - jak ją zrobić?

  1. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i opcjonalnie kostki rosołowej. Wody nie powinno być dużo, jedynie tyle, by po dodaniu warzyw, poziom wody lekko je zakrywał.
  2. Wszystkie warzywa obierz. Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój na małe kawałki (możesz także zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach). Ziemniaki pokrój w kostkę a cebulę posiekaj w dość drobną kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej 1 dużą łyżkę masła. Najpierw podsmaż cebulę, kiedy się zeszkli, dodaj ziemniaki. Po ok. 5 minutach smażenia dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj, aż zmiękną.
  4. Podsmażone warzywa dodaj do gorącej wody i całość gotuj na niewielkim ogniu. Na tym etapie dodaj także kalafiora. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry (ta przyprawa wspaniale podkreśla smak warzyw, oraz nadaje apetyczny, żółty kolor)
  5. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaj zahartowaną śmietankę (ok. 2-3 łyżek) oraz pokrojony serek topiony. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Gorącą zupę jarzynową podawaj z ulubioną zieleniną oraz kromką świeżego pieczywa.

Bardzo prosty trik a smak zupy zupełnie nowy. Jeśli zaliczasz się do zacnego grona zupomaniaków, koniecznie zapamiętaj ten przepis na zupę jarzynową. Smacznego i miłego gotowania!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA