Przepisy na gofry wytrawne - 3 sposoby na pyszne śniadanie. Połączenie składników? Bardzo nietypowe

Gofry większość z nas je na słodko, ale można też zrobić je w wersji na słono. Prezentujemy wam 3 pyszne przepisy na słone gofry wytrawne. Koniecznie spróbujcie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Niemal każdy z nas lubi gofry - chrupiące i ciepłe wafle z bitą śmietaną, owocami czy po prostu z cukrem. Pycha! Ale ten smakołyk można przyrządzić też na słono, co czyni gofry idealną potrawą w sam raz lunch czy kolację. Prezentujemy wam 3 przepisy na wytrawne gofry.

Przepis na gofry cukiniowe

Składniki:

  • cukinie - ok. pół kilo,
  • jajko - 1 sztuka,
  • mąka pszenna - 4 solidne łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce;
  2. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj;
  3. Jeśli ciasto przypomina konsystencją naleśnikowe - to jest gotowe;
  4. Piecz na rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy ok. 7 - 10 minut.

gofry cukinioweGofry z cukinii

Przepis na gofry ziołowe

Składniki:

  • mąka - ok. półtorej szklanki,
  • olej (lub inny tłuszcz) - ok. 3 - 4 łyżki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • ocet - 1 łyżeczka,
  • jajka - 2 sztuki,
  • mleka - 1 szklanka,
  • żółty ser (starty) - ok. 5- 6 łyżek
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypiorek
  • ulubione zioła (oregano, rozmaryn etc.).

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj powyższe składniki;
  2. Przypraw do smaku i sprawdź konsystencję ciasta;
  3. Smaż na rozgrzanej gofrownicy 7 - 10 minut.

Gofry - propozycja podaniaZostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej - zrób gofry [PRZEPIS]

Przepis na gofry tuńczykowe

Składniki:

  • mąka pszenna - ok. pół szklanki,
  • jajko - 1 sztuka,
  • mleko - ok. pół szklanki,
  • 60g płatki owsiane - ? szklanki,
  • a tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka,
  • ser (tarty, najlepiej parmezan) - 1 łyżka,
  • szczypiorek - pół pęczka,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • proszek do pieczenia/soda oczyszczona - odrobina.

Przygotowanie:

  1. Mieszamy powyższe składniki na gładką masę (tylko tuńczyka należy odcisnąć z sosu);
  2. Doprawiamy do smaku i sprawdzamy konsystencję;
  3. Gotowe ciasto smażymy w gofrownicy przez 7 - 10 minut;

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: