Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto jogurtowe to chyba najprostsze w wykonaniu ciasto, jakie istnieje. Podstawowe składniki oraz wyjątkowy smak sprawiają, że ciasto jogurtowe często gości na naszych stołach. Jak je zrobić, by smakowało wszystkim i było cudownie wilgotne? Wszystko wyjaśnimy poniżej.
Przepis na strogonow. Dzięki Ewie Wachowicz wyjdzie idealnie aromatyczny
Ciasto jogurtowe - przepis na najprostszy i najsmaczniejszy deser
Potrzebne składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 200 ml oleju roślinnego
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy
Ciasto jogurtowe - prosty sposób wykonania
- Przygotuj dwie miski - na suche i mokre składniki. Do jednej z nich wbij jajka, dodaj jogurt, olejek waniliowy oraz olej i całość dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miseczki przesiej mąkę i dodaj pozostałe suche składniki - cukier oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem przesyp do miski z mokrymi składnikami i za pomocą łyżki całość dokładnie wymieszaj, aż konsystencja będzie jednolita i gładka.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.
- Upieczone ciasto jogurtowe udekoruj polewą z białej czekolady lub oprósz cukrem pudrem
Kilka prostych kroków i w 40 minut zrobisz pyszne ciasto jogurtowe. Jeśli lubisz słodkości, koniecznie zapamiętaj ten przepis na szybkie ciasto, na pewno nie raz ci się przyda. Smacznego!
Sernik czekoladowy bez białego cukru - tylko z pięciu składników
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.