Nie zostawiaj na ostatnią chwilę kwestii tego, jakie dania na Wielkanoc przygotować. To, co trafi na wielkanocny stół, zależy w dużej mierze od rodzinnych tradycji. Nie ma ani określonej liczby potraw, jednak wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego śniadania bez jajka, żurku, czy mazurka. Z naszą listą przygotujesz świąteczne menu bez zastanawiania się, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole.
Więcej podobnych informacji oraz kulinarnych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Top of the top, czyli jakie potrawy na Wielkanoc
Co podać na śniadanie wielkanocne? Oczywiście tradycyjny żurek domowej roboty, taki na zakwasie chlebowym, z dużą ilością czosnku i cebuli. Aby cieszyć się pełnią smaku, do zupy dodaj także starty chrzan, wędzony boczek i ugotowane jajko. Nie zapomnij o kromce świeżego chleba. Jeśli wśród domowników są marudy, którym nie smakuje żurek – możesz przygotować też barszcz biały.
Wielkanocne święta kojarzą się przede wszystkim z jajkami. Na ich bazie przygotowuje się nie tylko sałatki i wypieki, ale także zajada się je w wersji faszerowanej. To będzie doskonała przystawka przed daniem głównym.
Jeśli mówimy o przystawkach, warto też pomyśleć o desce wędlin. Oczywiście w wielu domach pieczona biała kiełbasa jest obowiązkowym elementem świątecznego śniadania. Tutaj możesz zaszaleć i dodać różne kawałki mięsa. Wiejska kiełbasa z dziczyzny, włoskie prosciutto, wędzony schab czy salami to produkty, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi wędlin. Do tego wszystkiego, obowiązkowa jest oczywiście sałatka. Nie zapomnij o pieczywie, które będzie do nich świetnie pasować. Tutaj pełna dowolność – najważniejsze, żeby było świeże.
Potrawy na Wielkanoc - nie zapomnij o słodkościach
Oczywiście na stole wielkanocnym nie może zabraknąć słodkich wypieków. Wśród nich znajduje się keks, czyli ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, a także orzechy). Jest on smaczny, aromatyczny, a tym samym nie za słodki. Przepadają za nim także dzieci.
Potrawy na Wielkanoc, bez których nie wyobrażamy sobie tych świąt, to także mazurek i pascha. Wielkanocne mazurki to niskie ciasta, które najczęściej są przygotowywane na bazie kruchych spodów i wypełnione są rozmaitymi masami (polecamy masę toffi, idealnie nadaje się do czarnej kawy). Natomiast pascha to tradycyjny deser wielkanocny, który przygotowuje się z twarogu, masła, żółtek, cukru, wanilii i oraz bakalii. Ważne jest, aby deser z białego sera przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce zawinięty w gazę na sitku. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także babki.
Potrawy na Wielkanoc powinny być smaczne
Jakie powinny być potrawy na Wielkanoc? Przede wszystkim smaczne! Z listy naszych propozycji wybierz dania, które najbardziej przypadły Ci do gustu. Pamiętaj, że to tylko od nas zależy, czy nasze przygotowania do świąt wielkanocnych upłyną w atmosferze podenerwowania czy radości.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.