Barszcz ukraiński jest jedną z pyszniejszych zup, które pamiętamy z dzieciństwa. Nasze babcie, gotując zupę buraczkową, dodawały bardzo dużo warzyw – na pierwszy rzut oka niekoniecznie do siebie pasujących.
Więcej wielkanocnych inspiracji kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu babcia przyrządzała go po swojemu. Barszcz podawany w Ukrainie również może nieco się różnić od tego, który jest znany u nas. Dziś podpowiadamy jak uzyskać smak zupy znanej nam z dzieciństwa. Tej prostej, babcinej, ale niezwykle aromatycznej i smacznej.
Barszcz ukraiński i przepis babci. Prosta zupa, która cię nasyci
Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, ale także pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, fasola. Ten prawdziwy jest jeszcze zabielany łyżką tłustej śmietany.
Składniki:
Przygotowanie:
Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz ugotowanymi ziemniakami.
Co możesz zrobić, by zupa miała intensywnie czerwony kolor? Jest sposób właśnie na taki barszcz ukraiński. Podczas gotowania buraków na barszcz ukraiński, dodaj do wywaru... składnik, który na pewno masz w swojej kuchni. Wlej do gotującej się wody około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Dzięki temu buraki nie stracą koloru, a zupa będzie prezentować się przepięknie.
Barszcz ukraiński, przepis babci znany i lubiany sprzed lat, to zupa, którą można gotować przez cały rok. Dla urozmaicenia fasolkę białą możemy zastąpić czasem kolorową fasolą z puszki, a zamiast bulionu drobiowego możemy pokusić się o przygotowanie wywaru na żeberkach wieprzowych.
Niektóre babcie, barszcz ukraiński przygotowywały na bulionie z gęsi lub kaczki. Miała to być zupa tłusta i bardzo pożywna, toteż w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.
Nasza receptura na barszcz ukraiński, przepis babci, która jak nikt inny, znała się na tej tradycyjnej, ludowej kuchni, będzie doskonałą propozycją również na świąteczny stół (nie tylko ten wigilijny).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.