Barszcz ukraiński - przepis babci. Odkryj prosty sposób, by zupa miała piękny czerwony kolor

Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w warzywa i mięso zupy, to tradycyjny barszcz ukraiński, przepis babci (według receptury sprzed lat) będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw. No i mięsa.

Barszcz ukraiński jest jedną z pyszniejszych zup, które pamiętamy z dzieciństwa. Nasze babcie, gotując zupę buraczkową, dodawały bardzo dużo warzyw – na pierwszy rzut oka niekoniecznie do siebie pasujących. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Więcej wielkanocnych inspiracji kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu babcia przyrządzała go po swojemu. Barszcz podawany w Ukrainie również może nieco się różnić od tego, który jest znany u nas. Dziś podpowiadamy jak uzyskać smak zupy znanej nam z dzieciństwa. Tej prostej, babcinej, ale niezwykle aromatycznej i smacznej. 

Barszcz ukraiński i przepis babci. Prosta zupa, która cię nasyci

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, ale także pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, fasola. Ten prawdziwy jest jeszcze zabielany łyżką tłustej śmietany.

Składniki:

  • 1,5 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 czerwone buraki
  • 2 litry BULIONU (np. Z INDYKA)
  • kawałek kapusty włoskiej (ok. 1/5)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 pomidor lub 4 łyżki pomidorów z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. W szerokim garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty.
  2. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia.
  3. W międzyczasie dodać poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Kiedy cały wywar zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości wszystkich warzyw.
  5. Dodać obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.

Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz ugotowanymi ziemniakami.

Barszcz ukraiński - przepis babci. Jak uzyskać intensywnie czerwony kolor zupy?

Co możesz zrobić, by zupa miała intensywnie czerwony kolor? Jest sposób właśnie na taki barszcz ukraiński. Podczas gotowania buraków na barszcz ukraiński, dodaj do wywaru... składnik, który na pewno masz w swojej kuchni. Wlej do gotującej się wody około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Dzięki temu buraki nie stracą koloru, a zupa będzie prezentować się przepięknie.

Barszcz ukraiński według przepisu babci - co warto wiedzieć?

Barszcz ukraiński, przepis babci znany i lubiany sprzed lat, to zupa, którą można gotować przez cały rok. Dla urozmaicenia fasolkę białą możemy zastąpić czasem kolorową fasolą z puszki, a zamiast bulionu drobiowego możemy pokusić się o przygotowanie wywaru na żeberkach wieprzowych.

Niektóre babcie, barszcz ukraiński przygotowywały na bulionie z gęsi lub kaczki. Miała to być zupa tłusta i bardzo pożywna, toteż w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Nasza receptura na barszcz ukraiński, przepis babci, która jak nikt inny, znała się na tej tradycyjnej, ludowej kuchni, będzie doskonałą propozycją również na świąteczny stół (nie tylko ten wigilijny).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA