Zapiekanki z pieczarkami - idealna przekąska w ciągu dnia. Ten jeden składnik odmieni smak całego dania

Chcesz zjeść coś na szybko, ale nie wiesz po co sięgnąć? Każdy z nas staje codziennie przed tym dylematem. Na szczęście są sprawdzone, szybkie sposoby na pyszną przekąskę.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajduje się gazeta.pl

Zapiekanka z pieczarkami to dla większości smak dzieciństwa. Kluczowym składnikiem, który zmienia jej smak jest masło. Aby była delikatna w smaku należy podsmażyć pieczarki właśnie na nim. To świetny pomysł na kolację, szybkie jedzenie w ciągu dnia czy lunch do pracy. Jej wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Efekt jest chrupki, ciągnący i rozpływający w buzi. Do dzieła!

Zobacz wideo Zapiekanki na cztery sposoby - przez żołądek do serca

Składniki na zapiekankę z pieczarkami:

  • opakowanie pieczarek (400-500 g)
  • masło                                 
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • ser żółty (może być już gotowy starty)
  • bagietka lub bułki

Jak zrobić zapiekanki?

  1. Najpierw zetrzyj ser to zajmie chwilkę, więc lepiej to zrobić na samym początku.
  2. Następnie przekrój bagietki na mniejsze części.
  3. Umyte, pokrojone pieczarki wraz z cebulką zeszklij z odrobiną masła na patelni, przypraw solą i pieprzem. 
  4. Przełóż farsz pieczarkowy na bagietki i posyp serem.
  5. Wstaw do piekarnika na 3-4 minuty ( aż rozpuści się ser).

Z czym najlepiej smakują zapiekanki z pieczarkami?

Najlepiej smakują klasycznie z ketchupem lub majonezem. Możesz również posypać szczypiorkiem. Sposób podania to kwestia indywidualna. Zapiekanki z pieczarkami smakują równie dobrze bez żadnych dodatków, są chrupiące, delikatne i ciągnące. To idealna przekąska dla zabieganych osób. Sprawdzi się również dobrze jako dodatek do zupy krem. Śmiało możesz zapakować do pracy i zajadać na zimno lub zapakować dziecku do szkoły. Jako przekąska na spotkanie ze znajomymi będzie strzałem w dziesiątkę, bo kto nie lubi ciągnącego sera i chrupiącej bagietki? Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA