Placuszki bananowe dla niemowlaka - idealne dla dzieci. Są słodkie, a nie zawierają grama cukru

Placuszki bananowe dla niemowlaka to idealna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Są bardzo smaczne i mięciutkie, a więc idealne dla malutkich dzieci, które jeszcze nie posiadają wszystkich zębów. Placuszki pomimo, że bez cukru - są bardzo słodkie. Dzięki naszym wskazówką zrobisz je w dosłownie kilka minut.

Wprowadzanie pokarmów do diety niemowlaka, innych niż mleko matki, może nastąpić najwcześniej po ukończeniu 17 tygodnia życia (ale nie później niż w 26 tygodniu). Większość niemowląt potrafi już wtedy siedzieć z podparciem oraz kontroluje ruchy głowy i szyi, co pozwala na jedzenie z łyżeczki – to zatem dobry moment na wprowadzenie stałych pokarmów. Placuszki bananowe dla niemowlaka sprawdzą się idealnie, kiedy ty i twój maluszek rozpoczynacie swoją przygodę z produktami innymi niż papkowate zupki.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy można włączyć do menu placuszki bananowe dla niemowlaka?

W 5-6 miesiącu życia dziecka, jako pierwsze należy wprowadzać typowe produkty uzupełniające: kaszki zbożowe (bezglutenowe i glutenowe), warzywa (np. marchew) i owoce (np. jabłka, gruszki, banany). Takie placuszki to idealna propozycja dla niemowląt oraz dla starszych dzieci i dorosłych. Są mięciutkie, odpowiednio słodkie - mimo, że nie zawierają cukru oraz cudownie pachną i idealnie nadają się do utrzymania w malutkiej rączce.

Placuszki bananowe dla niemowlaka - przepis, który pokochasz

Przepis jest bardzo prosty, a składniki dostępne w każdym sklepie.

Składniki na placuszki bananowe dla niemowlaka

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 średni banan (najlepszy będzie taki dojrzały, z ciemną już skórką)

Wykonanie

  1. Jajko wbij do miski.
  2. Dodaj kefir i dokładnie wymieszaj
  3. Następnie dodaj mąkę owsianą i mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ciasto odstaw na chwilę. W międzyczasie obierz banana i pokrój go w drobną kostkę.
  5. Pokrojonego banana dodaj do ciasta i wymieszaj dokładnie całość za pomocą łyżki.
  6. Nałóż ciasto na nagrzaną patelnię, zmniejsz płomień i smaż do momentu, aż spód placka będzie ścięty. Następnie przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę na małym ogniu.

Placuszki bananowe dla niemowlaka możesz podać na przykład na drugie śniadanie lub podwieczorek. Są też dobrą przekąską na wynos — wystarczy zapakować je w szczelne pudełeczko i zabrać na spacer, czy w podróż. Placki z tego przepisu można podawać niemowlakowi od początku rozszerzania diety (pod warunkiem, że dziecko stabilnie siedzi), nie ma też w nich żadnych produktów zakazanych.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: