Zapiekanka ziemniaczana - szybki pomysł na obiad. Chrupiąca na zewnątrz, a w środku? Niespodzianka

Szukasz przepisu na szybki obiad? A może masz ochotę na ziemniaki w niecodziennej formie? Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na obiad dla zabieganych, lunch do pracy lub szybką kolację. Aromatyczne przyprawy i dobry ser podrasują danie i sprawią, że zaczniesz je częściej przygotowywać.

Więcej przepisów na szybki obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zapiekanka ziemniaczana to szybki i smaczny przepis nie tylko na obiad. Dodatki możemy dowolnie zmieniać, więc danie z pewnością się nie znudzi. To ciekawa alternatywa dla typowych potraw z ziemniaków. W połączeniu z chrupiącym bekonem, wyrazistym serem i warzywami może uchodzić za całkiem wytrawne danie.

Zapiekanka ziemniaczana - z czym smakuje najlepiej?

Przepisów na zapiekankę ziemniaczaną jest bardzo dużo. Można ją przygotować z mięsem np. kurczakiem lub mięsem mielonym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by powstała w wersji wegetariańskiej - z kalafiorem, brokułem lub innymi warzywami. Ważnym dodatkiem jest masa jajeczna, która łączy wszystkie składniki, i sprawia, że są kremowe i pełne smaku. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą i pyszną skorupkę na zapiekance, nie zapomnij o serze. 

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Zapiekanka ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • boczek, kiełbasa lub chorizo
  • 2 cebule
  • 40 g sera cheddar
  • masło 
  • 60 ml śmietanki 30 proc.
  • jajko
  • sól
  • pieprz gruboziarnisty
  • czosnek mielony
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Gotujemy na półtwardo. Ważne, by ich nie rozgotować. Kroimy cebulę i mięso (w zależności od wyboru), smażymy na patelni z odrobiną masła. 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i zaczynamy układać warstwy - ziemniaki, mięso, ser. Powtarzamy czynność do wykorzystania składników. Jajko roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką, dodajemy przyprawy. Całość zalewamy masą jajeczno - śmietanową i posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Zapiekanka najlepiej smakuje podana gorąca, jednak można serwować jako chłodną przekąskę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: