Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Jedna ze znawczyń polskiej kuchni, Ewa Wachowicz podzieliła się jakiś czas temu ciekawym przepisem na zupę krem z pieczarek. Przepis ten jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wymyślnych składników.
Dla ciekawych: przepis pochodzi z 334 odcinka programu "Ewa Gotuje".
Zupa krem z pieczarek od Ewy Wachowicz - składniki
Do przygotowania tej pysznej, kremowej zupy będziesz potrzebować:
- pieczarki - ok. pół kilo,
- marchewka - 2 sztuki,
- ziemniaki - 2 sztuki,
- pietruszka - 1 sztuka,
- seler (niewielki) - 1 sztuka,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 3 ząbki,
- bulion warzywny - 1 litr,
- oliwa - kilka łyżek,
- przyprawy: tymianek, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz biały
Możesz też przygotować trochę pistacji na ozdobną posypkę.
Zupa krem z pieczarek od Ewy Wachowicz - przygotowanie
Przejdźmy do gotowania kremowej zupy pieczarkowej:
- Pieczarki i warzywa (poza czosnkiem!) pokrój na kawałki, skrop oliwą i posyp tymiankiem (wcześniej rozetrzyj go w dłoniach);
- Piecz na blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez ok. 20 - 30 minut;
- Posiekaj czosnek i podsmaż na gorącej oliwie. Dodaj do tego bulion i pieczone warzywa;
- Całość zmiksuj na gładko;
- Gotowy krem przypraw mielonymi przyprawami - gałką muszkatołową, białym pieprzem, imbirem i solą;
- Jeśli chcesz, to możesz ozdobić gotowe danie (na talerzu!) rozdrobnionymi pistacjami.
Gotowe! Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.