Zupa krem z pieczarek - przepis Ewy Wachowicz. Składniki? Kup pieczarki, resztę zapewne masz w lodówce

Macie ochotę na zupę grzybową? Co powiecie na zupę krem z pieczarek według przepisu Ewy Wachowicz? Zachęcamy gorąco do wypróbowania przepisu!

Więcej ciekawych przepisów  znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Jedna ze znawczyń polskiej kuchni, Ewa Wachowicz podzieliła się jakiś czas temu ciekawym przepisem na zupę krem z pieczarek. Przepis ten jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wymyślnych składników. 

Dla ciekawych: przepis pochodzi z 334 odcinka programu "Ewa Gotuje".

Zupa krem z pieczarek od Ewy Wachowicz - składniki

Do przygotowania tej pysznej, kremowej zupy będziesz potrzebować:

  • pieczarki - ok. pół kilo,
  • marchewka - 2 sztuki,
  • ziemniaki - 2 sztuki,
  • pietruszka - 1 sztuka,
  • seler (niewielki) - 1 sztuka,
  • cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • bulion warzywny - 1 litr,
  • oliwa - kilka łyżek,
  • przyprawy: tymianek, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz biały

Możesz też przygotować trochę pistacji na ozdobną posypkę. 

Zupa krem z pieczarek od Ewy Wachowicz - przygotowanie

Przejdźmy do gotowania kremowej zupy pieczarkowej:

  1. Pieczarki i warzywa (poza czosnkiem!) pokrój na kawałki, skrop oliwą i posyp tymiankiem (wcześniej rozetrzyj go w dłoniach);
  2. Piecz na blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez ok. 20 - 30 minut;
  3. Posiekaj czosnek i podsmaż na gorącej oliwie. Dodaj do tego bulion i pieczone warzywa;
  4. Całość zmiksuj na gładko;
  5. Gotowy krem przypraw mielonymi przyprawami - gałką muszkatołową, białym pieprzem, imbirem i solą;
  6. Jeśli chcesz, to możesz ozdobić gotowe danie (na talerzu!) rozdrobnionymi pistacjami.

Gotowe! Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.