Więcej przepisów na obiady wegetariańskie i nie tylko znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie większości dań wegetariańskich kojarzy się z długim żmudnym procesem, który niekoniecznie ma smaczny finał. Nic bardziej mylnego - dania z tofu są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne. Przygotowanie większości z nich zajmie ci zaledwie kilkanaście minut a efekty potrafią pozytywnie zaskoczyć.
Tofu to sojowy produkt otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. W krajach dalekiego zachodu znane jest od wieków. Po raz pierwszy wytworzył je chiński urzędnik Liu Ana w 164 r. n.e. Z mleka sojowego otrzymał wysokobiałkowy produkt, który szybko znalazł uznanie w kuchni orientalnej. W naszej kuchni pojawił się stosunkowo niedawno, i jest kojarzony głównie z daniami dietetycznymi. Tofu naturalne, swoją konsystencją przypomina twaróg, ale różni się od niego smakiem i składem. O naturalnym tofu, można powiedzieć, że nie ma smaku. To właściwie półprodukt, bogaty w składniki odżywcze, który dopiero odpowiednio przyprawiony, zamarynowany czy poddany obróbce termicznej może być samodzielnym daniem lub przystawką.
Tofu jest produktem bogatym w cenne składniki odżywcze. Jest dobrym źródłem białka, nienasyconych tłuszczów, witamin oraz minerałów (żelaza, wapnia, fosforu, potasu). Tofu jest również mało kaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Ma również mało tłuszczów nasyconych, co czyni je świetnym zamiennikiem mięsa.
Tofu jest składnikiem wielu dań i przekąsek. Jest szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Istnieje bardzo dużo przepisów z wykorzystaniem tego produktu. Naszą propozycją na obiad z tofu jest smażone tofu ze szpinakiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tofu kroimy w kostkę, suszone pomidory w paski. Szczypiorek i natkę drobno siekamy. Następnie myjemy i suszymy szpinak.
Tofu podsmażamy na oliwie do uzyskania złotego koloru, dodajemy cebulę, drobno posiekane orzechy nerkowca i pomidory. Dodajemy curry i smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas.
Na patelnie dodajemy szpinak i zioła. Mieszamy. Podajemy prosto z patelni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.