Sos musztardowy - prosty dip, który zrobisz w 5 minut. Idealnie komponuje się z mięsem i surówką

Sos musztardowy nadaje smaku wielu potrawom. Zrobienie go zajmuje tylko kilka minut, gdyż wystarczy tylko zmiksować składniki. Idealnie pasuje do sałatki warzywnej. Jak wygląda przepis na ten słynny dip?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Ryba z sosem tatarskim

Musztarda jest smarowidłem, które bardzo dobrze komponuje się z różnymi daniami, na przykład z grillowanym mięsem lub rybą. Pasuje również do sałatek. Sos musztardowy możemy podawać na zimno lub na ciepło. Jak w łatwy i przyjemny sposób go zrobić? Jak połączyć go z surówką

Zupa jarzynowaZupa jarzynowa - przepis, który wszyscy uwielbiamy. Trik z masłem to gwarancja wyjątkowego smaku

Sos musztardowy - składniki. Użyj trochę śmietanki 

Do zrobienia tego dipu potrzebujesz:

  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek śmietany 30%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos musztardowy - jak go zrobić? Potrzebujesz tylko kilku minut, by połączyć produkty

  1. Masło, musztardę i żółtka ucieraj mikserem. Powinien utworzyć się gładki i gęsty krem. 
  2. Dodaj śmietanę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw solą i pieprzem. 

Podawaj do mięs, sałatek i jaj. Świetnie się również sprawdzi jako dodatek do frytek lub zapiekanki

Zupa serowa (zdjęcie ilustracyjne)Zupa z serków topionych. Doskonale aksamitna. Podkręć jej smak tym dodatkiem

Sos musztardowy - idealny dodatek do surówki. Połącz go z warzywami i ciesz się smakiem

Wiele osób lubi sałatki z dipami. Sosy nadają smaku i sprawiają, że potrawa jest bardzo ciekawa. Do zrobienia takiego dania potrzebujesz:

  • 1/3 sałaty lodowej,
  • po pół papryki czerwonej i żółtej,
  • pół ogórka,
  • 1/3 pora,
  • pęczek kopru,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • sos musztardowy.

Wykonanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Obierz ogórka i go pokrój wraz z obiema paprykami.
  2. Sałatę i koperek bardzo drobno posiekaj. 
  3. Wszystko wrzuć do miski i zalej sosem musztardowym.
  4. Składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj jako dodatek do obiadu lub w towarzystwie ciepłych bułeczek. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: