Przepis na szybki obiad z cukinią i bakłażanem w roli głównej. Jednogarnkowe danie zaoszczędzi twój czas

Nieraz zdarza się, że nie mamy dużo czasu na przygotowanie treściwego obiadu, lub zwyczajnie nie chce nam się stać długo przy garnkach. Warto poszukać ciekawego przepisu na smaczny, treściwy i szybki w przygotowaniu posiłek, którym nasyci się cała rodzina. To danie, które dla was przygotowaliśmy to idealny przepis na szybki obiad. Będzie zdrowo, kolorowo, treściwie, smacznie.

Jeśli nie masz pomysłu co zrobić, żeby się nie narobić i żeby było smacznie, zdrowo i wciąż "na nowo" - przychodzimy z pomocą. Dzięki zastosowaniu naszych wskazówek zaoszczędzisz sporo czasu na stanie w kuchni i przygotowywanie obiadów. Danie z bakłażana i cukinii zadowoli wszystkich domowników. 

Zobacz wideo Pomysł na szybki obiad - makaron jednogarnkowy

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Pomysł na szybki obiad z cukinii i bakłażana

Cukinia to smaczne i proste w obróbce warzywo, które można wykorzystywać na wiele sposobów i to bardzo szybko. Bakłażan również ma wiele wartości odżywczych, toteż warto w kuchni korzystać z tych warzyw.

Nasze leczo z cukinii i bakłażana wyglądem nieco przypomina wegetariańskie ratatouille – ale spokojnie – to wersja dla mięsożerców, czyli z pętem dobrej kiełbasy śląskiej. Taka mieszanka smaków doprawiona aromatycznymi przyprawami i podlana bulionem z pewnością stanie się ulubioną potrawą wszystkich zwolenników mieszania smaków! Ten pomysł na szybki obiad idealnie sprawdzi się w każdej kuchni.

Składniki, których potrzebujesz

  • kostka bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g kiełbasy śląskiej (jeśli masz ochotę na chorizo – też będzie dobrze)
  • 1 marchew
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • passata pomidorowa
  • trochę bazylii, oregano, słodkiej papryki, soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.
  2. Pokrój kiełbasę w kostkę
  3. Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.
  4. Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
  5. Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka. Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.

Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.

Z cukinii i bakłażana można przygotować niemal wszystko – od sosów, przez koktajle, po desery. Łagodny smak warzyw sprawia, że mogą być doskonałą bazą dla wielu potraw. Zastanawiasz się, jaki będzie idealny pomysł na szybki obiad z cukinią i bakłażanem w roli głównej? Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy naszą ulubioną wersję na to, jak przygotować pyszny obiad z tymi warzywami. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.