Boczniaki - przepis na nietypową i smaczną przekąskę. Będą doskonałą alternatywą dla... mięsa

Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Sprawdź jak przygotować te nietypowe grzyby w naszym przepisie.

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Boczniaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Wiele osób ceni je także ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i łatwość przyrządzania. To świetny dodatek do dań, ale także smaczna przekąska. W naszym przepisie zdradzamy jak przygotować te kruche i łamliwe grzyby.

Boczniaki - jakie mają właściwości? 

Większość grzybów pozbawiona jest wartości odżywczych. Do tej grupy nie zaliczają się boczniaki - zawierają błonnik i białko, dodatkowo są bogate w wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Są również bardzo nisko kaloryczne, w 100 g jest zaledwie 35 kcal. Przypisuje się im działania antyoksydacyjne, spowalniające proces starzenia się. Boczniaki obniżają też ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz cukru. Lista zalet tych grzybów jest długa, ale jak je przygotować? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na boczniaki.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Przepis na panierowane boczniaki -  świetny zamiennik nuggetsów

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 100 g panierki panko
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka roślinnego
  • jajko
  • płatki chili
  • sól
  • kurkuma 
  • papryka słodka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Boczniaki myjemy, przelewamy wrzątkiem i oczyszczamy. Następnie delikatnie kroimy na mniejsze kawałki, uważając, by grzyby się nie rozpadły. Wodę, mąkę, jajko i przyprawy łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Tak powstałe ciasto musi być dobrze zmiksowane - najlepiej użyć blendera lub miksera. Do głębokiego talerza przesypujemy panko. Rozgrzewamy sporą ilość oleju na patelni. Przechodzimy do panierowania -  każdy kawałek boczniaka dokładnie obtaczamy w masie, a następnie, delikatnie obtaczamy w panierce panko. Smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor z każdej strony. Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Tak przygotowane grzyby świetnie smakują z różnymi sosami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA