Przepis na makaroniki to klasyka francuskiego cukiernictwa. Jak przygotować ulubiony deser Ludwika XIV?

Makaronik to niewielkie ciasteczko, które w środku powinno być mięciutkie jak puch, a z zewnątrz chrupiące. Składa się z białek, cukru i zmielonych migdałów. W środku umieszcza się rozmaite kremy. Makaroniki są nie tylko pyszne, ale wyglądają pięknie, szczególnie, że można je przygotować w różnych kolorach i smakach. Są bardzo słodkie, ze względu na swój skład, ale także na kremowe wypełnienie. Dziś mamy dla was przepis na makaroniki, czyli ponoć ulubione ciasteczka francuskiego "Króla Słońce" - Ludwika XIV.

Makaroniki narodziły się we Francji. Ich prosty skład - jajka, mielone migdały i miód zapoczątkował makaroniki, które były w owym czasie przysmakiem ubogich. Szybko zyskały sławę i zagościły na stołach możnych. Szczególnie popularne są nadal w Paryżu - głównie wśród turystów. Jednak nie musisz wyjeżdżać do Francji, aby poznać przepis na makaroniki - sprawdź naszą recepturę i ciesz się ich smakiem.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jak przygotować idealne makaroniki? Sekret tkwi w szczegółach

Składniki

  • 100 g białek w pokojowej temperaturze
  • 45 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g drobno mielonych migdałów

Przepis na makaroniki, czyli co zrobić, aby wyszły idealne

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka zostaw w pokojowej temperaturze co najmniej na 12 godzin.
  2. Odmierz dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
  3. Migdały dla pewności zblenduj (powinny być one maksymalnie rozdrobnione). Niektórzy korzystają z mąki migdałowej, my natomiast pozostajemy wierni oryginalnej recepturze, dlatego używamy mielonych migdałów.
  4. Migdały i cukier puder przesyp do sitka. Dokładnie przesiej wszystko, a te grudki, które zostają - wyrzuć (nie powinno być tego dużo, dosłownie kilka większych ziarenek)
  5. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosyp stopniowo, w 2 partiach, zwykły cukier.
  6. Jak tylko białka są już ubite, to dodaj je do przesianych migdałów wymieszanych z cukrem pudrem.
  7. Masę dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy migdałowej.
  8. Masę przełóż do woreczka silikonowego.
  9. Na blaszce do pieczenia wyłóż papier. Uformuj małe kółka. Nie martw się, że będą robiły się spiczaste końcówki. Wszystko opadnie.
  10. Makaroniki zostaw w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka, błyszcząca powłoczka.
  11. Następnie nagrzej piekarnik do 150 stopni. Grzanie góra-dół. Wstaw makaroniki na ok. 10 minut. Makaroniki nie powinny się rumienić.
  12. Upieczone makaroniki zostaw na blaszce, póki całkowicie nie wystygną (zajmie to ok. 20 minut). Tak gotowe makaroniki przełóż kremem.

Jak lepić pierogi? Cztery sprawdzone metodyJak lepić pierogi? Na gładko, z falbanką, widelcem albo warkoczykiem

Krem - czyli serce ciasteczek makaroników

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów waniliowy i całość ubijaj mikserem przez chwilę na niskich, a potem ok. 3 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełóż do woreczka, wyciskaj na płaską stronę ciasteczka i przykryj drugim.

Pyszny przepis na makaroniki zachwyci nie tylko koronowane głowy – zasmakuje każdemu, kto ich spróbuje.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: