Jak pozbyć się mrówek z kuchni domowymi sposobami? Tanie i proste patenty

W twojej kuchni lub spiżarni pojawiły się mrówki? To problem, z którym boryka się wiele osób. A to znaczy, że jest sporo sposobów na wyproszenie owadów z domu. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Więcej przydatnych porad znajdziecie na naszej stronie głównej

Mrówki, podobnie jak inne owady, lubią schować się tam, gdzie jest ciepło i nie brakuje pożywienia. To oznacza, że może się tak zdarzyć, że zjawią się w twojej kuchni lub spiżarni. To idealne warunki do założenia gniazda. Jak pozbyć się mrówek z domu? Podpowiadamy.

Specjalne preparaty

Pierwsze, co przychodzi na myśl, to zakup środka chemicznego, którym można wytruć mrówki. Takie preparaty rzeczywiście są dostępne w sklepach, ale wiele z nich przeznaczona jest do użytku na zewnątrz. Do domu lepiej wybrać specjalne trutki lub słabsze specyfiki. Najlepiej jednak skorzystać z naturalnych metod, które są stosowane od wielu lat i nie zaszkodzą nam, dzieciom ani zwierzakom domowym.

Woda czosnkowa

Zapach czosnku to coś, czego mrówki bardzo nie lubią. Woda czosnkowa podziała więc idealnie. Wystarczy rozgnieść kilka ząbków czosnku, wrzucić je do słoika z wodą i odstawić na 24 godziny. Potem przelewamy zawartość do garnuszka i gotujemy przez 15-20 minut. Po ugotowaniu wodę należy odcedzić i przelać do butelki ze spryskiwaczem. Tak przygotowany odstraszacz należy rozpylić w miejscu, gdzie pojawiają się mrówki.

Drożdże

Mrówki nie przepadają również za drożdżami. Dobrym sposobem jest rozpuszczenie 1/4 kostki świeżych drożdży (lub 2-3 łyżek drożdży suszonych) w wodzie z cukrem i umieszczenie płynu w pojemniczkach tam, gdzie pojawiają się mrówki. Zapach skutecznie je odstraszy.

Pieprz

Kolejnym aromatem nielubianym przez te owady jest pieprz. Najlepiej mocno aromatyczny, świeżo rozdrobniony, ale ten gotowy mielony również da radę. Pięć płaskich łyżek pieprzu można rozmieszać z wodą i rozpylić ją w miejscu, gdzie pojawiają się mrówki.

Cytrusy i ocet

Kwaśne zapachy to kolejny naturalny odstraszacz mrówek. Trzy łyżki octu lub soku z cytryny można rozmieszać ze szklanką wody i rozpylić podobnie jak poprzednie specyfiki. Można również w ulubionych miejscach naszych szkodników zostawić świeże skórki z pomarańczy lub cytryny.

Zioła

Mrówki nie lubią też zapachów popularnych roślin i ziół. To na przykład mięta, lawenda lub majeranek. Ich gałązki można rozłożyć lub powiesić w odwiedzanych przez owady miejscach lub postawić doniczki z tymi roślinkami w pobliżu.

Zobacz wideo Tarta cytrynowa - doskonały bezowy deser

O czym jeszcze pamiętać?

Kuchnię i spiżarnię należy oczywiście regularnie sprzątać i obserwować, czy nie pojawiają się w niej szkodniki. Pozostawione resztki jedzenia przyciągają nie tylko mrówki! Jeśli zauważymy, że mamy problem z tymi owadami, warto również zabezpieczyć wszystkie otwarte produkty. Słoiki i szczelne pojemniki na żywność sprawdzą się idealnie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA