Wytrawne babeczki - przepis na ciekawą przekąskę. Zaskocz bliskich smacznym śniadaniem w 25 minut

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zapewnia nam energię na cały dzień, ważne by zawierało warzywa i witaminy. Wytrawne babeczki to świetna alternatywa dla typowych śniadań. Wbrew pozorom przygotujesz je w łatwy sposób w zaledwie chwilę. Sprawdź jak je przygotować krok po kroku w naszym przepisie.

Więcej przepisów na śniadania i przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Idealne na śniadanie i świetne jako przekąska - wytrawne babeczki, które skradną twoje serce. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by przygotować ciekawe i smaczne śniadanie. Dodatki możesz dowolnie modyfikować, to pomoże w pozbyciu się zalegających produktów i sprzyja ruchowi zero waste.

Wytrawne śniadanie - słone babeczki

Babeczki kojarzą się głównie ze słodkościami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w wersji wytrawnej. To świetny pomysł na śniadanie i przekąskę. Z powodzeniem zastąpią typowe śniadanie. W bardzo łatwy sposób możesz je zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Takie smakołyki będą również świetne dla najmłodszych. W wersji dla dzieci dodaj ich ulubione warzywa, a równie chętnie będą zajadać się takimi wypiekami. 

Zobacz wideo Babeczki z pieczarkami

Wytrawne babeczki z warzywami, szynką i serem - przepis

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • papryka
  • oliwki
  • 100 g szynki
  • 75 g sera żółtego
  • 50 g sera typu cheddar
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy warzywa - drobno kroimy w kostkę paprykę i oliwki. Szynkę kroimy w drobne paseczki, ser żółty i cheddar ścieramy na tarce o małych oczkach.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta - mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i zioła. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko z mlekiem i olejem. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub używamy miksera. Łączymy mokre składniki z suchymi, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, szynkę i sery.

Formę do babeczek wykładamy specjalnymi papierowymi papilotkami i wypełniamy masą. Każdą babeczkę dodatkowo posypujemy cheddarem. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.