Więcej przepisów na śniadania i przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Idealne na śniadanie i świetne jako przekąska - wytrawne babeczki, które skradną twoje serce. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by przygotować ciekawe i smaczne śniadanie. Dodatki możesz dowolnie modyfikować, to pomoże w pozbyciu się zalegających produktów i sprzyja ruchowi zero waste.
Babeczki kojarzą się głównie ze słodkościami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w wersji wytrawnej. To świetny pomysł na śniadanie i przekąskę. Z powodzeniem zastąpią typowe śniadanie. W bardzo łatwy sposób możesz je zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Takie smakołyki będą również świetne dla najmłodszych. W wersji dla dzieci dodaj ich ulubione warzywa, a równie chętnie będą zajadać się takimi wypiekami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy warzywa - drobno kroimy w kostkę paprykę i oliwki. Szynkę kroimy w drobne paseczki, ser żółty i cheddar ścieramy na tarce o małych oczkach.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta - mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i zioła. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko z mlekiem i olejem. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub używamy miksera. Łączymy mokre składniki z suchymi, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, szynkę i sery.
Formę do babeczek wykładamy specjalnymi papierowymi papilotkami i wypełniamy masą. Każdą babeczkę dodatkowo posypujemy cheddarem. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.