Tosty francuskie przygotujesz w 5 minut, a wyglądają luksusowo. Poza tym wykorzystasz czerstwe pieczywo

Tost francuski to nic innego jak kromki pieczywa (tostowego, bułki lub chałki), najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor, z resztkami z lodówki. Tosty francuskie na słodko są bardzo proste do zrobienia, a co najważniejsze szybkie w wykonaniu - czyli idealne śniadanko, nie tylko to weekendowe.

Sposobów na ich podanie jest sporo. Można gotowe tosty posypać cukrem, cukrem pudrem, polać syropem owocowym, latem podać z sezonowymi owocami. Dobrze smakują też z dżemem, kremem czekoladowym, czy sosem toffi. Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki wybranym nadzieniem. Też będą pyszne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na tosty francuskie na słodko!

Zobacz wideo Tosty francuskie na słodko

Więcej przepisów na śniadania w wersji zero waste znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Co potrzebujemy, aby nasze tosty francuskie na słodko wyszły perfekcyjne?

Ciasto:

  • 6 kromek chleba tostowego/ pszennego/ chałki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masło

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura lub świeże owoce
  • krem czekoladowy lub kawałki stopionej czekolady

Jak zrobić tosty francuskie na słodko? To tylko dwa kroki i masz gotowe śniadanie!

Krok 1: 

W miseczce rozbełtać widelcem jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na patelni rozpuścić odrobinę masła. Następnie  namoczyć kromkę w mleku z jajkiem i lekko zarumienić na patelni z dwóch stron. Jeżeli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to jedną kromkę należy posmarować dżemem, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć drugą kromką, następnie tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem.

Krok 2: 

Tosty posmarować kremem czekoladowym, dodać ulubioną konfiturę lub przyozdobić świeżymi owocami. Najlepiej smakują na ciepło z aromatyczną kawą. Można je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.

Śniadanie mistrzów gotowe. Smacznego.

Tosty francuskie na słodko w wersji zero waste

Domowe tosty francuskie na słodko to pyszny pomysł na weekendowe śniadanie oraz wspaniały podwieczorek w tygodniu. W wersji na słodko najlepiej wychodzą z chałką (może być wczorajsza) albo z bułką paryską. Tym samym jest to również danie w wersji zero waste, ponieważ daje nam możliwość „wyczyszczenia" lodówki, z tego co akurat nam zostało.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.