Guacamole - przepis. Dobre składniki i triki miejscowych sprawią, że będzie smakowało jak w Meksyku

Guacamole, przepis na niezwykle pyszną i prostą do zrobienia pastę z dojrzałego awokado, soku z cytryny lub limonki oraz soli. Dodatkowo nasza receptura składa się jeszcze z kilku idealnie pasujących do siebie składników. To świetna alternatywa dla nudnych śniadań.

O tej wyjątkowej paście słyszał chyba każdy, kto kiedykolwiek zetknął się z meksykańską kuchnią. W oryginalnej wersji awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli. Popularne dodatki to pomidory, pikantna papryczka, kolendra, czosnek. Meksykanie podają ją z chipsami z kukurydzianej tortilli. Przygotowaliśmy dla was prosty i szybki sposób na śniadanie w wersji zdrowej i bardzo kolorowej. Guacamole – przepis na wiosnę na talerzu – będzie doskonałą alternatywą dla nudnych śniadań.

Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Guacamole - co potrzebujesz do przygotowania dipu z awokado?

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól do smaku

Dodatki, które możesz dołożyć do awokado

  • 1 łyżeczka drobno posiekanej chili
  • świeża kolendra
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę albo pomidorki koktajlowe
  • 1/4 cebuli (najlepiej czerwonej), pokrojonej w piórka

Guacamole - przepis na najsłynniejszą meksykańską salsę

Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a łyżką wydrąż miąższ. Rozgnieć widelcem na pastę, dodaj sok z limonki (można użyć też soku z cytryny), sól i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

Bardzo ważne jest to, by sok z limonki lub cytryny dodać jak najszybciej do miąższu z awokado. Dzięki temu zachowa swój piękny i świeży kolor i nie zrobi się szary. Meksykański trik to włożenie do pasty całej pestki owocu. To również spowoduje, że nie zacznie ona zmieniać swojego koloru.

Meksykanie kochają guacamole do wszystkiego! W wielu restauracjach znajdziesz też nieco "bogatsze" przepisy. Możesz pokroić w drobną kostkę pomidora i odsączyć z nadmiaru wody. Do tego koniecznie poszatkuj cebulę - najlepiej czerwoną, bo taką kochają zwłaszcza na Jukatanie.

Jeśli lubisz ostre pasty, to możesz w tym momencie dodać też świeżo siekaną papryczkę chili lub też chili suszone. Opcjonalnie można wrzucić także listki drobno posiekanej, świeżej kolendry. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Jak podawać guacamole?

Z chipsami kukurydzianymi, na grzance z pokrojonym w kostkę pomidorem i cebulą, skropione oliwą. To nieodzowny dip do tacosów czy burittos. Ale doskonale smakuje też jako... zamiennik dla tradycyjnego masła!

Danie podawaj od razu lub też po schłodzeniu w lodówce. Guacamole, przepis na pastę po meksykańsku, możesz jeść z chipsami kukurydzianymi o dowolnym smaku - my polecamy te paprykowe. Dla takich smaków warto poświęcić 20 minut w kuchni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA