Kotlety mielone z pieczarkami - przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Ten jeden składnik sprawi, że będą soczyste

Codzienne wymyślanie obiadu dla całej rodziny bywa męczące. Tym razem zaproponuj swoim bliskim kotlety mielone z pieczarkami. Będą pozytywnie zaskoczeni ich smakiem.

Więcej ciekawych przepisów  znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Znudziły ci się klasyczne mielone i schabowe? Potrzebujesz kuchennych inspiracji, które wprowadzą powiew do twojej kuchni? Świetnie – kotlety mielone z pieczarkami idealnie się do tego nadadzą. Ich delikatny smak, chrupiąca skórka i soczystość. Możesz śmiało zrobić więcej i odgrzać następnego dnia. Na zimno smakują równie dobrze jak i na ciepło. Tajemniczym składnikiem, który sprawi, że będą soczyste jest namoczona w mleku bułka. Całkowicie odmienia smak mielonych, sprawdź koniecznie!

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone

Czego potrzebujesz do kotletów?

  • mięso mielone wieprzowe
  • opakowanie pieczarek
  • sól, pieprz oraz przyprawy, które lubisz
  • 2 cebule
  • masło
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • bułka
  • mleko

Krok po kroku

  1. Namocz bułkę w mleku i pozostaw na kilkanaście minut (aż zmięknie).
  2. Zetrzyj pieczarki na tarce na grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę.
  3. Następnie wrzuć łyżkę masła na patelnię, dodaj cebulkę i poczekaj aż się zeszkli. Do cebuli dodaj starte pieczarki i całość podsmaż na delikatnym ogniu. Wystudź farsz.
  4. Do dużej miski przełóż mięso, wystudzone pieczarki, bułkę odsączoną z mleka, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj małe kotleciki i obtocz w mące pszennej.
  6. Na rozgrzaną patelnię z olejem wyłóż kotleciki i smaż aż będą zarumienione z obu stron.

Z czym najlepiej smakują kotlety mielone z pieczarkami?

Oczywiście w połączeniu z ziemniakami i surówką. Jeśli jednak nie jesteś fanem klasyki możesz śmiało zaserwować z kaszą, ryżem lub warzywami.  Dobrym dodatkiem będzie również koperkowy sos, który idealnie skomponuje się ze smakiem mielonych. To świetna opcja na rodzinny obiad, nie wymagają dużej ilości czasu a smakują wyśmienicie. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.