Pascha - przepis obowiązkowy na Wielkanoc. Od tego, ile razy zmielisz twaróg zależy smak ciasta

Nie ma Wielkanocy bez paschy, tak jak nie ma bigosu bez kapusty. To totalny must have świąt, który podpowiadamy jak wykonać w szybki i łatwy sposób, tak aby deser ten smakował każdemu. Pascha, przepis ten nie wymaga żadnego pieczenia, także każdy - nawet największy kulinarny laik - powinien sobie z nim poradzić.

Pascha wielkanocna to bardzo smaczny rodzaj ciasta, który szykujemy głównie z twarogu oraz masła, żółtek i cukru. Przepis na to niezwykle piękne i pyszne danie jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Pascha, przepis znany od lat, jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pascha - przepis z twarogiem w roli głównej

Co ważne, paschę wielkanocną przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w lodówce zawiniętą w gazę na sitku. Paschę można też przygotować z samodzielnie robionego twarogu.

Pascha to ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg. Dlatego też im lepszy twaróg, tym lepsza pascha. Do paschy nie polecamy używać twarogów śmietankowych, ani tych z wiaderka, ponieważ zazwyczaj są one zbyt luźne. Bardzo często twarogi z kubełka są też zbyt kwaśne i zawierają w składzie nie tylko twaróg. Lepiej kupić zwykły, półtłusty twaróg – bez żadnych ulepszaczy.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 ml słodkiej śmietany 30 lub 36 proc.
  • 130 g masła
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pascha - przepis na bajecznie łatwy deser. Przygotowanie

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie, żeby był gładki jak aksamit.
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej, cały czas miksując, dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu dodać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać.
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania. 

Pascha, przepis na pyszny deser, którym oczarujesz wszystkich domowników. Przygotuj go według naszych wskazówek, a sukces gwarantowany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA