Kotlet z kalafiora - przepis, który pokochasz. Potrzebujesz trzech składników, które masz w lodówce

Kotlet z kalafiora - przepis, którym chcemy się dziś podzielić, to idealna opcja dla zabieganych, kiedy trzeba na szybko zrobić obiad. Mają fantastyczną strukturę i świetny smak. Kotleciki z kalafiora polecamy na obiad jako alternatywę dla tradycyjnych pulpetów mięsnych. Są proste i wyjątkowo pyszne!

Kalafior jest super warzywem, łatwo dostępnym, prostym w przygotowaniu, a do tego bogatym w smak. Pieczony lub podsmażony z dodatkiem sosu sojowego staje się przepysznym dodatkiem do dania głównego. Przeczytaj nasz przepis, a dowiesz się, jak zrobić kotlety z kalafiora, które zasmakują wszystkim domownikom.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Kotlet z kalafiora - przepis, który sprawdzi się w każdej kuchni

  • jajka - 2 szt.
  • bułka tarta - 300 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • olej - 100 ml
  • kalafior - 1 sztuka
  • sól - szczypta
  • pieprz – szczypta

Kotlet z kalafiora - przepis, który będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych.

  1. Kalafior należy ugotować w osolonej wodzie (polecamy ugotować kalafior na parze). Następnie, przełożyć go do miseczki i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do tego: 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety). Potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Opcjonalnie, jeśli lubimy, dodajemy posiekaną zieleninę (koperek i pietruszkę).
  3. Następnie formujemy mieszankę w małe kulki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami, idealnie smakują też z lekko pikantnym guacamole, w połączeniu z pysznymi sałatkami czy kaszą.

Golonka z indyka to przepyszna propozycja na mięsny obiad.Mięso pieczone - indyk w rękawie. Nie obejdzie się bez odpowiednich przypraw

Kotleciki z kalafiora to w niektórych domach potrawa dość dobrze znana, dodawana zwykle do ziemniaków i sałatki. Jednak dla niektórych będzie to zupełnie nowe danie, które z pewnością odmieni sposób przyrządzania i serwowania tego warzywa. Polecamy spróbować. 

Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc.Jajka faszerowane tuńczykiem - pomysły na smaczną przystawkę na Wielkanoc

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: