Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Macie ochotę na puree? To doskonały dodatek zarówno do niedzielnego obiadu, jak i na co dzień. Mamy dla was przepis na tradycyjne puree ziemniaczane oraz dwie inne receptury: na puree z kalafiora oraz puree z batata i marchewki. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki (najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe) tłuczemy, używając tłuczka lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich rozdrobniony ząbek czosnku, masło i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być gładka, a składniki dobrze połączone. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Wsypujemy do niego starty ser i łączymy, aż się rozpuści. Dodajemy masło, śmietanę i mleko, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Składniki:
Marchewki i batat obieramy ze skórek, zawijamy w folię aluminiową, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45-50 minut w 180 st. C (do miękkości). Następnie warzywa blendujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło i mleko, doprawiamy kurkumą, kminem rzymskim, mielonym imbirem i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.