Jak zrobić puree? Wyjdzie pyszne nie tylko z ziemniaków

Puree do obiadu? To doskonały pomysł! To z ziemniaków jest pyszne, ale sprawdźcie, jak smakuje wykonane z innych warzyw. Mamy dla was trzy doskonałe przepisy - zapraszamy!

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Macie ochotę na puree? To doskonały dodatek zarówno do niedzielnego obiadu, jak i na co dzień. Mamy dla was przepis na tradycyjne puree ziemniaczane oraz dwie inne receptury: na puree z kalafiora oraz puree z batata i marchewki. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.

Zobacz wideo Pierś z kaczki z puree selerowo-chrzanowym i żurawiną

Tradycyjne puree ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić tradycyjne puree ziemniaczane?

Ugotowane ziemniaki (najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe) tłuczemy, używając tłuczka lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich rozdrobniony ząbek czosnku, masło i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być gładka, a składniki dobrze połączone. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Puree z kalafiora - przepis

Składniki:

  • średnia główka kalafiora,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 g twardego sera (np. grana padano),
  • sól do smaku

Jak zrobić puree z kalafiora?

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Wsypujemy do niego starty ser i łączymy, aż się rozpuści. Dodajemy masło, śmietanę i mleko, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

Puree z batata i marchewki - przepis

Składniki:

  • 1 średni batat,
  • 2 marchewki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oliwy

Jak zrobić puree z batata i marchewki?

Marchewki i batat obieramy ze skórek, zawijamy w folię aluminiową, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45-50 minut w 180 st. C (do miękkości). Następnie warzywa blendujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło i mleko, doprawiamy kurkumą, kminem rzymskim, mielonym imbirem i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.