Wegański sernik - rewolucyjny, mięciutki. Obawiasz się smaku soi? Dodaj jeden składnik

Jak zrobić sernik w wersji wegańskiej? To bardzo proste: zamiast sera wystarczy użyć tofu. Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjny tofurnik, który posmakuje każdemu. Podpowiadamy też, co zrobić, by pozbyć się mdłego posmaku soi.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Sernik wegański to nic innego jak... tofurnik. To właśnie tofu jest głównym składnikiem tego wypieku. Ciasto wychodzi mięciutkie i aromatyczne, nic mu nie brakuje w porównaniu do tradycyjnej wersji. A jeśli obawiacie się, że ciasto będzie mieć mdły posmak soi, dodajcie trochę soku z cytryny. Dzięki zakwaszeniu tofu, po sojowym aromacie nie będzie śladu! Sprawdźcie nasz przepis na wegański sernik.

Wegański sernik - przepis

Składniki:

  • 700 g tofu naturalnego,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Spód:

  • 400 g herbatników lub kruchych ciasteczek wegańskich,
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Jak zrobić wegański sernik?

Wegańskie ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy do nich olej kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wyklejamy spód formy, w której będziemy piec sernik (najlepiej wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia). Spód wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Tofu dokładnie odciskamy z wody i wkruszamy do dużej miski. Dodajemy skórkę z cytryny oraz wlewamy sok. Wszystko blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy cukier, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i wlewamy mleczko kokosowe. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą.

Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 50 minut.

Zobacz wideo FIT pralinki z orzechami. Pyszne wegańskie słodycze

Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową i posypać migdałami. Tak przygotowany sernik smakuje też doskonale z owocami z syropu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.