Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej
Sernik wegański to nic innego jak... tofurnik. To właśnie tofu jest głównym składnikiem tego wypieku. Ciasto wychodzi mięciutkie i aromatyczne, nic mu nie brakuje w porównaniu do tradycyjnej wersji. A jeśli obawiacie się, że ciasto będzie mieć mdły posmak soi, dodajcie trochę soku z cytryny. Dzięki zakwaszeniu tofu, po sojowym aromacie nie będzie śladu! Sprawdźcie nasz przepis na wegański sernik.
Składniki:
Spód:
Wegańskie ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy do nich olej kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wyklejamy spód formy, w której będziemy piec sernik (najlepiej wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia). Spód wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Tofu dokładnie odciskamy z wody i wkruszamy do dużej miski. Dodajemy skórkę z cytryny oraz wlewamy sok. Wszystko blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy cukier, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i wlewamy mleczko kokosowe. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą.
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 50 minut.
Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową i posypać migdałami. Tak przygotowany sernik smakuje też doskonale z owocami z syropu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.