• Link został skopiowany

Wegański sernik - rewolucyjny, mięciutki. Obawiasz się smaku soi? Dodaj jeden składnik

Jak zrobić sernik w wersji wegańskiej? To bardzo proste: zamiast sera wystarczy użyć tofu. Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjny tofurnik, który posmakuje każdemu. Podpowiadamy też, co zrobić, by pozbyć się mdłego posmaku soi.
Sernik wegański - tofurnik
Hans/pixabay.com

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Sernik wegański to nic innego jak... tofurnik. To właśnie tofu jest głównym składnikiem tego wypieku. Ciasto wychodzi mięciutkie i aromatyczne, nic mu nie brakuje w porównaniu do tradycyjnej wersji. A jeśli obawiacie się, że ciasto będzie mieć mdły posmak soi, dodajcie trochę soku z cytryny. Dzięki zakwaszeniu tofu, po sojowym aromacie nie będzie śladu! Sprawdźcie nasz przepis na wegański sernik.

Wegański sernik - przepis

Składniki:

  • 700 g tofu naturalnego,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Spód:

  • 400 g herbatników lub kruchych ciasteczek wegańskich,
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Jak zrobić wegański sernik?

Wegańskie ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy do nich olej kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wyklejamy spód formy, w której będziemy piec sernik (najlepiej wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia). Spód wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Tofu dokładnie odciskamy z wody i wkruszamy do dużej miski. Dodajemy skórkę z cytryny oraz wlewamy sok. Wszystko blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy cukier, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i wlewamy mleczko kokosowe. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą.

Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 50 minut.

Zobacz wideo FIT pralinki z orzechami. Pyszne wegańskie słodycze

Po upieczeniu można je polać polewą czekoladową i posypać migdałami. Tak przygotowany sernik smakuje też doskonale z owocami z syropu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: