Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajduje się na stronie gazeta.pl.
"Bez chleba się nie najesz" - chyba każdy z nas chociaż raz usłyszał to zdanie od rodziców lub dziadków. Dzisiaj osiągnęło ono niemalże kultowy status i jest często wykorzystywane przy tworzeniu memów. Czy wiesz, że możesz upiec swój własny chleb? Przepis nie jest bardzo wymagający. To do dzieła!
Wypiek ten znany jest ludzkości od ponad 9 tysięcy lat. To właśnie wtedy zaczęto uprawiać pszenicę. Wcześniej wykorzystywano ziarna dzikich traw. W tamtych czasach rolnicy nie dysponowali nowoczesnym sprzętem, więc proces tworzenia mąki był żmudny i długotrwały. Używano w tym celu kijów do młócenia i kamienia rozcierającego. Chleb wypiekano na kamieniach rozgrzanych niemalże do czerwoności. Później zaczęto wykorzystywać naczynia gliniane, a po nich pieców z bocznymi otworami.
Zakwasu zaczęli używać dopiero Grecy i Egipcjanie. Zauważyli, że dodatek ten bardzo poprawił smak wypieku. Mała kulinarna rewolucja nastąpiła kilkaset lat później. Mieszkańcy średniowiecznej Europy zaczęli używać drożdży, dzięki którym chleb przestał być jedynie cienkim plackiem.
Zaopatrz się w:
Chleb bez zakwasu najlepiej upiec wykorzystując drożdże świeże bądź suszone. Chleb możesz upiec z różnymi dodatkami, nie tylko sezamem. Jeśli lubisz słodkie pieczywo - dodaj żurawinę, rodzynki lub suszone morele.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.