Jak upiec chleb bez zakwasu? Domowe pieczywo, które zrobisz w mniej niż godzinę

Bolesław Chrobry wstąpił do biednej chaty. Domownicy poczęstowali go pewnym wypiekiem, który bardzo mu zasmakował. Dzięki temu wydarzeniu wieś nazwano Piekarami. Król w chłopskiej izbie jadł chleb. Przepis na niego przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajduje się na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Monkey bread

"Bez chleba się nie najesz" - chyba każdy z nas chociaż raz usłyszał to zdanie od rodziców lub dziadków. Dzisiaj osiągnęło ono niemalże kultowy status i jest często wykorzystywane przy tworzeniu memów. Czy wiesz, że możesz upiec swój własny chleb? Przepis nie jest bardzo wymagający. To do dzieła! 

Chleb - przepis znany od wielu lat

Wypiek ten znany jest ludzkości od ponad 9 tysięcy lat. To właśnie wtedy zaczęto uprawiać pszenicę. Wcześniej wykorzystywano ziarna dzikich traw. W tamtych czasach rolnicy nie dysponowali nowoczesnym sprzętem, więc proces tworzenia mąki był żmudny i długotrwały. Używano w tym celu kijów do młócenia i kamienia rozcierającego. Chleb wypiekano na kamieniach rozgrzanych niemalże do czerwoności. Później zaczęto wykorzystywać naczynia gliniane, a po nich pieców z bocznymi otworami.

Zakwasu zaczęli używać dopiero Grecy i Egipcjanie. Zauważyli, że dodatek ten bardzo poprawił smak wypieku. Mała kulinarna rewolucja nastąpiła kilkaset lat później. Mieszkańcy średniowiecznej Europy zaczęli używać drożdży, dzięki którym chleb przestał być jedynie cienkim plackiem

Chleb przepis - potrzebne składniki. Ziarna sezamu potrafią zdziałać cuda

Zaopatrz się w:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • łyżeczkę cukru,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • sól,
  • jajko,
  • łyżkę mleka,
  • ziarna sezamu.

Chleb bez zakwasu najlepiej upiec wykorzystując drożdże świeże bądź suszone. Chleb możesz upiec z różnymi dodatkami, nie tylko sezamem. Jeśli lubisz słodkie pieczywo - dodaj żurawinę, rodzynki lub suszone morele.

Chleb bez zakwasu - przepis na tradycyjny wypiek

  1. Pomieszaj pokruszone drożdże z pół szklanki mleka, łyżką mąki i cukrem. Odstaw je tylko na czas przygotowywania kolejnych składników.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i dolej drożdżowy roztwór. Na koniec powoli wlewaj ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wszystkie składniki wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką.
  3. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut. Możesz w tym celu użyć miksera planetarnego. Jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu, wygniataj masę ręcznie. Ważne jest, aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję, ale nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia!
  4. Blaszkę posmaruj olejem. Włóż do niej masę. Całość przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
  5. W miseczce wymieszaj jajko i łyżkę mleka. Posmaruj nią chleb. Jego wierzch posyp ziarnami sezamu. 
  6. Ciasto piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35-40 minut. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: