Szybkie ciasto na weekend. Zrobienie go zajmie mniej czasu, niż wyjście do cukierni

Nie masz zbyt wiele czasu i chcesz przygotować deser? Nic straconego! Mamy dla ciebie przepis na szybkie ciasto. Jest lekkie, kremowe i rozpływa się w ustach. Co ważne, nie musisz go piec.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski

Masz ochotę na bardzo szybki deser? Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka składników i połączysz je ze sobą. Po tym będziesz mogła cieszyć się wyjątkowym smakiem, którym podzielisz się z najbliższymi. Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na szybkie ciasto. Sprawdź go sama. Potrzebujesz tylko 10 minut. 

PaschaPascha - przepis obowiązkowy na Wielkanoc. Od tego zależy smak ciasta

Przepis na szybkie ciasto - niezbędne składniki. Połącz wszystkie ze sobą i oceń efekt

Do stworzenia tej słodkości potrzebujesz:

  • 200 ml schłodzonej śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 opakowania serka mascarpone,
  • paczki (najlepiej słodkich) krakersów,
  • 400 g masy kajmakowej,
  • pół tabliczki czekolady mlecznej.

Przepis na szybkie ciasto. Przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu

  1. Śmietankę dokładnie ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Powinien utworzyć się gęsty krem.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej krakersy.
  3. Wyłóż krem i dobrze go rozsmaruj.
  4. Połóż warstwę krakersów i od razu masę kajmakową.
  5. Całość posyp startą mleczną czekoladą.
  6. Wstaw ciasto na 2 godziny do lodówki.

Cynamonowe tosty z czekoladą można podać z owocamiTosty francuskie przygotujesz w 5 minut, a wyglądają luksusowo

Przepis na szybkie ciasto - kilka trików, które mogą ci pomóc

Pamiętaj o tym, by śmietana była dobrze schłodzona, dzięki czemu łatwiej się ubije. Podobna temperatura produktów, których użyjesz do zmiksowania kremu, zmniejszy ryzyko zważenia się. Czekoladę przed starciem możesz włożyć na 30 minut do lodówki. Nie będzie wtedy od razu roztapiać się pod wpływem temperatury. Jeżeli nie przepadasz za krakersami, zastąp je słodkimi herbatnikami. W sklepie znajdziesz różne rodzaje, więc eksperymentowanie jest jak najbardziej dozwolone. Bon appétit!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: