Zupa pieczarkowa - przepis, który pokocha twoja rodzina. Mięsny dodatek zamieni ją w arcydzieło

Zupa pieczarkowa regularnie gości w naszych kuchniach. Chętnie jemy ją z makaronem, świetnie smakuje z ziemniakami, lubimy pieczarkową zabielaną lub nie, ale co powiesz na zupę pieczarkową z pulpetami? Ten mięsny dodatek podrasuje smak i sprawi, że twoja zupa będzie smakować jak w najlepszej restauracji.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pieczarkowa to prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie jest szybkie i nie wymaga wysiłku. Dziś mamy przepis na zupę pieczarkową z mięsnymi kulkami. Ten sposób na zupę sprawi, że już zawsze będziesz gotować ją w ten sposób.

Zupa pieczarkowa - przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 500 g pieczarek
  • 1 większy por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • masło
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 opakowania serków topionych
  • śmietana 18 proc
  • natka pietruszki do dekoracji

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania

  1. W większym garnku zagotuj wodę, dodaj marchewki, pietruszkę, liść laurowy i trochę soli. Pieczarki pokrój w plastry lub kostkę, posiekaj pora.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj pieczarki. Podsmażaj chwilę, aż odparuje z nich woda, następnie dodaj do zupy. Na tej samej patelni zeszklij posiekanego pora. Dodaj sól i pieprz. Następnie zawartość patelni przełóż do garnka z zupą.
  3. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przeciśnij czosnek. Możesz także wbić jajko. Całość wymieszaj tak, jak na kotlety mielone. Następnie wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
  4. Uformowane pulpety wrzucaj do gotującej się zupy. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę serki topione. Kiedy się rozpuszczą, dopraw do smaku swoją zupę i zapraw ją zahartowaną śmietanką.
  5. Gotową zupę podawaj z makaronem typu nitki oraz słuszną ilością posiekanej natki pietruszki.

Taka zupa to mistrzostwo smaku. Zrób ją już dziś i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: