Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pieczarkowa to prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie jest szybkie i nie wymaga wysiłku. Dziś mamy przepis na zupę pieczarkową z mięsnymi kulkami. Ten sposób na zupę sprawi, że już zawsze będziesz gotować ją w ten sposób.
Zupa pieczarkowa - przepis
Potrzebne składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 500 g pieczarek
- 1 większy por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- sól, pieprz, liść laurowy
- masło
- 2 łyżki bułki tartej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 opakowania serków topionych
- śmietana 18 proc
- natka pietruszki do dekoracji
Zupa pieczarkowa - sposób wykonania
- W większym garnku zagotuj wodę, dodaj marchewki, pietruszkę, liść laurowy i trochę soli. Pieczarki pokrój w plastry lub kostkę, posiekaj pora.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj pieczarki. Podsmażaj chwilę, aż odparuje z nich woda, następnie dodaj do zupy. Na tej samej patelni zeszklij posiekanego pora. Dodaj sól i pieprz. Następnie zawartość patelni przełóż do garnka z zupą.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przeciśnij czosnek. Możesz także wbić jajko. Całość wymieszaj tak, jak na kotlety mielone. Następnie wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
- Uformowane pulpety wrzucaj do gotującej się zupy. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę serki topione. Kiedy się rozpuszczą, dopraw do smaku swoją zupę i zapraw ją zahartowaną śmietanką.
- Gotową zupę podawaj z makaronem typu nitki oraz słuszną ilością posiekanej natki pietruszki.
Taka zupa to mistrzostwo smaku. Zrób ją już dziś i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.