Jak szybko ugotować ziemniaki? Sprytny trik, dzięki któremu zaoszczędzisz nawet 20 minut

Gotowanie ziemniaków trwa dość długo i czasami opóźnia podanie obiadu. Jest jednak sposób, który przyśpieszy ten proces. Zasada jest bardzo prosta, ale może wywołać spore zaskoczenie. Sprawdź, jak ekspresowo przygotować ziemniaki.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ziemniaki to częsty dodatek do dań, ale też składnik wielu z nich. Gotowanie ziemniaków jest banalnie proste, jednak często musimy czekać 20 - 30 minut aż będą gotowe. Niejednokrotnie był to powód dłuższego oczekiwania na obiad. Jest jednak sposób, który przyśpieszy ten proces.

Przepisy z wykorzystaniem ziemniaków znajdziesz w naszym artykule: Nie wyrzucaj resztek obiadowych. Z ziemniaków można zrobić rarytasy

Jak szybko ugotować ziemniaki? Dwa sposoby, dzięki którym zaoszczędzisz do 20 minut

Jeśli chcemy maksymalnie przyśpieszyć gotowanie ziemniaków, zasada jest prosta: ziemniaków nie zalewamy zimną wodą, jak zwykle postępujemy - a wrzątkiem. Najlepiej zagotowanym w czajniku, co maksymalnie przyśpieszy nasz proces. Ten sposób sprawi, że gotowanie ziemniaków skrócimy nawet do 5 minut. Najczęściej jednak będziemy je gotować 10 minut. To nadal zdecydowanie mniej, niż tradycyjną metodą. 

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Tę metodę zarezerwujmy jednak na wyjątkowe sytuacje. Skracając czas gotowania, tracimy cenne wartości i minerały zawarte w ziemniakach. Warto też pamiętać by tak przygotowane ziemniaki były tej samej wielkości, w przeciwnym razie mogą wyjść surowe. 

Kolejnym sposobem na przyspieszenie czasu gotowania ziemniaków jest... pokrojenie ich! Wykorzystaj tę metodę zwłaszcza, jeśli potrzebujesz kartofli do kopytek, prażoków czy puree. Ziemniaki w kawałkach ugotują się znacznie szybciej, a ty zaoszczędzisz kolejne minuty.

Wartości odżywcze i właściwości ziemniaków

Ziemniaki są wykorzystywane w naszej rodzimej kuchni bardzo często, jednak nie każdy zna właściwości, które kryją. Czy wiesz, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie? Są też aż 5 razy mniej kaloryczne niż makarony i kasze. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi, a magnez poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA