Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Zobacz wideo Przepis na chleb z masłem i kiwi
Czy pamiętacie czasy szkolne? W wielu placówkach funkcjonowały sklepiki, w których można było kupić różne przysmaki. Jeden z nich cieszył się ogromną popularnością. Bułki z serem, bo to o nich mowa, jedliśmy ze smakiem. Pani ekspedientka często nam je podgrzewała w mikrofalówce lub w małym piecyku i polewała sosem. Teraz te wypieki możemy wykonać sami w domu.
Bułki z serem - przysmak, który może zaskoczyć najmłodszych
Dzieci bardzo lubią ciekawe przekąski. Połączenie tradycyjnego wypieku drożdżowego i żółtego sera sprawi, że będą mogły one "przenieść się w czasie" do dawniejszych lat. Z bułeczek możesz zrobić przepyszne kanapki i zabrać je na wycieczkę lub piknik. Maluchy zaskoczą się ich smakiem. Ten wypiek lubi również towarzystwo ketchupu, majonezu lub innego sosu. Jak go zrobić?
Bułki z serem - potrzebne składniki. Dzięki nim stworzysz niezapomniany wypiek
Zaopatrz się w:
- 3/4 szklanki mleka,
- jajko,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczkę cukru,
- 70 g masła,
- łyżeczkę soli,
- pół łyżeczki sody,
- 20 g drożdży,
- 150 g ulubionego sera żółtego.
Bułki z serem - jak je zrobić? Działaj według instrukcji
- Wymieszaj pokruszone drożdże z ciepłym mlekiem (możesz je podgrzać w mikrofalówce) i cukrem. Odczekaj 15 minut. W tym czasie rozpuść i ostudź masło.
- Z mąki, soli, sody, roztworu drożdżowego i masła wyrób ciasto. Odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce, na przykład w pobliżu kaloryfera. Soda dodana do ciasta zadziała niczym proszek do pieczenia, a jednocześnie spulchni ciasto. Dzięki temu bułeczki będą cudownie miękkie - jak chmurka!
- Stolnicę posyp mąką i ponownie zacznij wygniatać masę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta uformuj niewielkie kulki i połóż je na formie. Pozostaw je na 5 minut, by mogły wyrosnąć.
- Bułeczki posmaruj pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku i posyp żółtym serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.