Bułki z serem, które smakują jak u babci. Wystarczy trik, żeby wyszły nieziemsko puszyste

Zapach świeżo upieczonych bułeczek przypomina nam beztroskie czasy, w których mogliśmy bawić się bez ustanku. Bułki z serem były jednym z ulubionych przysmaków wielu z nas. Jak wykonać je samodzielnie w domu?

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na chleb z masłem i kiwi

Czy pamiętacie czasy szkolne? W wielu placówkach funkcjonowały sklepiki, w których można było kupić różne przysmaki. Jeden z nich cieszył się ogromną popularnością. Bułki z serem, bo to o nich mowa, jedliśmy ze smakiem. Pani ekspedientka często nam je podgrzewała w mikrofalówce lub w małym piecyku i polewała sosem. Teraz te wypieki możemy wykonać sami w domu.

Bułka z serem to pyszna propozycja na śniadanie. Zdjęcie ilustracyjneBułki z serem. Jak przygotować proste i efektowne kanapki?

Bułki z serem - przysmak, który może zaskoczyć najmłodszych

Dzieci bardzo lubią ciekawe przekąski. Połączenie tradycyjnego wypieku drożdżowego i żółtego sera sprawi, że będą mogły one "przenieść się w czasie" do dawniejszych lat. Z bułeczek możesz zrobić przepyszne kanapki i zabrać je na wycieczkę lub piknik. Maluchy zaskoczą się ich smakiem. Ten wypiek lubi również towarzystwo ketchupu, majonezu lub innego sosu. Jak go zrobić?

Bułki z serem - potrzebne składniki. Dzięki nim stworzysz niezapomniany wypiek

Zaopatrz się w:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • jajko,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczkę cukru,
  • 70 g masła,
  • łyżeczkę soli,
  • pół łyżeczki sody,
  • 20 g drożdży,
  • 150 g ulubionego sera żółtego.

Puree z batatów będzie doskonale zastępowało tradycyjne puree z ziemniakówJak zrobić puree? Wyjdzie pyszne nie tylko z ziemniaków

Bułki z serem - jak je zrobić? Działaj według instrukcji

  1. Wymieszaj pokruszone drożdże z ciepłym mlekiem (możesz je podgrzać w mikrofalówce) i cukrem. Odczekaj 15 minut. W tym czasie rozpuść i ostudź masło.
  2. Z mąki, soli, sody, roztworu drożdżowego i masła wyrób ciasto. Odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce, na przykład w pobliżu kaloryfera. Soda dodana do ciasta zadziała niczym proszek do pieczenia, a jednocześnie spulchni ciasto. Dzięki temu bułeczki będą cudownie miękkie - jak chmurka!
  3. Stolnicę posyp mąką i ponownie zacznij wygniatać masę. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Z ciasta uformuj niewielkie kulki i połóż je na formie. Pozostaw je na 5 minut, by mogły wyrosnąć.
  6. Bułeczki posmaruj pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku i posyp żółtym serem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: